KULTURNA DEDIŠČINA

Trump tepta arheološka najdišča

Ograja med Mehiko in ZDA uničuje tudi pomembno kulturno dediščino. Pri Uradu za narodne parke bentijo, vlada se sklicuje na nacionalno varnost.
Fotografija: Trump se požvižga na kulturno dediščino.
Odpri galerijo
Trump se požvižga na kulturno dediščino.

PHOENIX – S spornim zidom na meji z Mehiko bi lahko uničil kar 22 arheoloških najdišč in dragoceno dediščino, se zgražajo v Washington Postu, kjer so objavili temeljito poročilo o načrtovani gradnji.

Puščava Sonora na jugozahodu zvezne države Arizona je namreč dom številnih dragocenih naravnih in kulturnih virov, a postavitev zidu oziroma ograje, kot se glasijo zadnji načrti, bi lahko uničila številne zaklade in znamenitosti. Po nameri Donalda Trumpa so doslej udrihali predvsem domačini iz okolice, upravitelji različnih ustanov, okoljevarstveniki in aktivisti, zdaj pa se je nad predsednika spravila ena od agencij ameriške administracije, Urad za narodne parke, ki opozarja na nepopravljivo škodo zaradi gradnje. Njihove ugotovitve je povzel ugledni časnik (ki je že dolgo na seznamu predsednikovih neljubih medijev).


Prvi mož ZDA se ob podpori ministrstva za domovinsko varnost sklicuje na zakon iz leta 2005, po katerem lahko v imenu nacionalne varnosti razpolaga z arheološkimi najdišči, spomeniki in ogroženimi živalskimi vrstami ter vsemi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, kakor ocenjuje, da je najustrezneje, tako velja tudi za najdišča, ki potrjujejo 10.500 let stare človeške naselbine v Arizoni.

Deli začrtane trase so se že prelevili v gradbišča, ne nazadnje naj bi začrtani zid med Mehiko in ZDA stal še pred volitvami prihodnje leto, a ameriška vlada se nenehno spopada s peticijami in pritožbami ter grožnjami zaradi domnevno nezakonito zaseženih zasebnih zemljišč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije