AMERIŠKE VOLITVE

Trump in Biden v boj: kdo ima večje možnosti?

Volivci obeh polov se bodo danes odpravili na volišča.
Fotografija: FOTO: Sergio Flores Afp
Odpri galerijo
FOTO: Sergio Flores Afp

Demokratski in republikanski volivci bodo danes v 15 zveznih državah po ZDA in na Ameriški Samoi izbirali svoja kandidata za novembrske predsedniške volitve. Na t.i. supertorek bodo razdelili več kot tretjino delegatov za strankarski konvenciji, na katerih bodo letos poleti potrdili zmagovalca.

Že dlje časa je sicer jasno, da se bosta 5. novembra na predsedniških volitvah pomerila 81-letni demokrat Joe Biden in 77-letni republikanec Donald Trump.

Oba imata težave z javnimi nastopi, kar analitiki pripisujejo njuni starosti, vendar pa sta oba prepričljivo zmagovala na dosedanjih strankarskih volitvah in zborovanjih. Razen v prestolnici Washington, kjer je Trumpa v nedeljo premagala nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

image_alt
Oba predsedniška kandidata sta se odrezala slabše kot pričakovano

Z zmago je osvojila vseh 19 delegatov za konvencijo julija v Milwaukeeju in jih ima skupaj 43, vendar pa jih je Trump doslej po štetju tiskovne agencije AP osvojil 244, za končno zmago pa jih je potrebnih 1215. Biden je doslej nabral 206 delegatov, za zmago jih potrebuje 1968, demokratski volivci pa drugih protikandidatov niti ne zaznavajo.

Volitve potekajo v 6 časovnih pasovih

Volitve in zborovanja bodo danes potekali v Alabami, Arkansasu, Aljaski, Kaliforniji, Koloradu, Mainu, Massachusettsu, Minnesoti, Oklahomi, Severni Karolini, Tennesseeju, Teksasu, Utahu, Vermontu in Virginiji ter na Ameriški Samoi za demokrate. Rezultate zborovanj, ki potekajo že od januarja, bodo objavili tudi demokrati iz Iowe.

Nalepke z napisom: »Glasoval sem.« FOTO: Jeff Kowalsky Afp
Nalepke z napisom: »Glasoval sem.« FOTO: Jeff Kowalsky Afp

Izidi ne bodo znani kmalu, saj tekme potekajo v šestih časovnih pasovih. Haley naj bi se v primeru prepričljivega niza porazov poslovila od nadaljnje tekme, v kateri je doslej osvajala po okoli 30 odstotkov glasov republikancev, ki niso zadovoljni s Trumpom.

Hkrati s predsedniškimi bodo ponekod danes tudi volitve za izbiro strankarskih kandidatov za zvezni kongres in druge položaje na državnih in lokalnih ravneh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije