COVID-19

Tri leta po izbruhu pandemije covida-19 bodo razkrili podatke o izvoru covida-19

Ameriški predsednik Joe Biden podpisal zakon o razkritju podatkov o izvoru covida-19.
Fotografija: COVID-19 named by WHO for Novel coronavirus NCP concept. Doctor or lab technician holding blood sample with novel (new) coronavirus N.C.P. in Wuhan, Hubei Province, China, medical and healthcare FOTO: Pornpak Khunatorn Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
COVID-19 named by WHO for Novel coronavirus NCP concept. Doctor or lab technician holding blood sample with novel (new) coronavirus N.C.P. in Wuhan, Hubei Province, China, medical and healthcare FOTO: Pornpak Khunatorn Getty Images/istockphoto

Ameriški predsednik Joe Biden je tri leta po izbruhu pandemije covida-19 v ponedeljek podpisal zakon, ki njegovi vladi nalaga, da razkrije čim več doslej tajnih podatkov glede izvora novega koronavirusa, zlasti v povezavi z laboratorijem v Wuhanu. Predlog zakona je bil nedavno soglasno sprejet tako v predstavniškem domu kot v senatu.

Zakon nacionalni direktorici za obveščevalne dejavnosti nalaga, da razkrije obveščevalne podatke, povezane s kitajskim inštitutom za virologijo v Wuhanu.

Določa tudi, da se objavijo podatki o raziskavah, ki so bile opravljene tam pred izbruhom pandemije, vendar pa vladi omogoča, da zaradi nacionalne varnosti oziroma za zaščito metod zbiranja podatkov in virov določene informacije tudi skrije pred javnostjo.

Razdeljen glede tega, ali je verjeten vir smrtonosnega virusa uhajanje iz laboratorija ali prenos z živali na tržnici v Wuhanu

»Strinjam se s ciljem kongresa, da se objavi čim več informacij o izvoru covida-19,« je v ponedeljek sporočil Biden, ki meni, da je izvor bolezni treba raziskati za uspešnejše preprečevanje novih pandemij.

»Moja vlada bo še naprej preverjala vse zaupne informacije v zvezi z izvorom covida-19, vključno z morebitnimi povezavami z inštitutom za virologijo v Wuhanu,« je napovedal in naznanil umik oznake tajnosti z doslej zbranih podatkov, z izjemo informacij, ki bi po Bidnovi oceni škodovale nacionalni varnosti.

Ameriške obveščevalne agencije so razdeljene glede tega, ali je verjeten vir smrtonosnega virusa uhajanje iz laboratorija ali prenos z živali na tržnici v Wuhanu.

Strokovnjaki pravijo, da pravi izvor covida-19, zaradi katerega je v ZDA umrlo več kot 1,1 milijona ljudi, po svetu pa še več milijonov, morda ne bo znan še več let - če sploh kdaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije