SCHENGEN

To meni Plenković o nadzoru meja znotraj schengna

Podobno kot Italija je tudi Slovenija med razlogi za odločitev o začasni ponovni uvedbi nadzora na meji navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma.
Fotografija: Hrvaški premier Andrej Plenković FOTO: Juan Medina, Reuters
Odpri galerijo
Hrvaški premier Andrej Plenković FOTO: Juan Medina, Reuters

Nadzor meja znotraj schengna ne preprečuje terorizma in porasta ekstremizma, je v pogovoru za televizijo France 24, objavljenem v petek, ocenil hrvaški premier Andrej Plenković. Poudaril je, da je rešitev varovanje zunanjih meja EU in uskladitev vizumske politike Bosne in Hercegovine ter Srbije s politiko Bruslja.

Slovenija je nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki ga je uvedla 21. oktobra, potem ko je to na slovenski meji storila Italija, minuli petek podaljšala za 20 dni oziroma do 19. novembra. Na vprašanje o slovenski uvedbi nadzora je Plenković dejal, da je Ljubljana pri tem le sledila odločitvi Rima.

Med razlogi za odločitev

»Verjamem, da je to signal javnemu mnenju in državljanom, da so vlade bolj zaskrbljene zaradi varnosti. Toda ali bo taka poteza res preprečila teroristične napade ali porast ekstremizma? Mislim, da ne,« je ocenil predsednik hrvaške vlade. Po njegovih besedah bi morali v ta namen okrepiti sodelovanje policij, izmenjati čim več informacij in varovati zunanje schengenske meje.

Dodal je, da je za obvladovanja migracij po t. i. vzhodnosredozemski poti poleg krepitve nadzora na grško-turški in bolgarsko-turški meji nujno tudi, da BiH in Srbija uskladita svoji vizumski politiki s politiko unije. »Trenutno smo priča temu, da ljudje letijo v Sarajevo ali Srbijo z letali kot turisti in se potem v enem dnevu iz turistov spremenijo v ilegalne migrante, ki vodijo tihotapske skupine čez zeleno mejo,« je dejal Plenković.

image_alt
Hrvati pregledovali slovenske meje, doživeli presenečenje: To vse je (predstava) za občinstvo

image_alt
Komentar Mateja Lahovnika: Klinično mrtev schengen

Podobno kot Italija je tudi Slovenija med razlogi za odločitev o začasni ponovni uvedbi nadzora na meji navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma.

Premier Robert Golob je v četrtek na vrhu EU v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo Italija nadzor na meji s Slovenijo odpravila do božiča, tako da bo lahko zatem to na meji s Hrvaško in Madžarsko storila tudi Slovenija. V Rimu so sicer že nakazali, da bi lahko nadzor predvidoma potekal celo zimo, uradne potrditve italijanske vlade o morebitnem podaljšanju pa še ni bilo.

Preberite še:

image_alt
Od danes spet ‘Schengen’: to je vse, kar morate vedeti o mejnem nadzoru

image_alt
Nikar brez dokumentov čez mejo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije