STROŽJI NADZOR

Hrvati pregledovali slovenske meje, doživeli presenečenje: To vse je (predstava) za občinstvo

O ukrepih za večji nadzor meje je eden od policistov dejal: »To vse je (predstava) za občinstvo.«
Fotografija: Dokumente naj bi pregledali približno četrtini voznikov, ki prečkajo mejo. FOTO: Antonio Bronic, Reuters
Odpri galerijo
Dokumente naj bi pregledali približno četrtini voznikov, ki prečkajo mejo. FOTO: Antonio Bronic, Reuters

»'Vse je to za občinstvo, javnost,' je stavek, ki smo ga slišali od slovenskih policistov, ko smo pretekli konec tedna prehajali hrvaško-slovensko mejo, potem ko so v noči na soboto ponovno uvedli mejne kontrole po desetih mesecih življenja v Evropi, kot je zamišljena – brez policijskih nadzorov na notranjih mejah in s svobodnim prehodom znotraj schengna,« je zapisal hrvaški novinar za Index.

S kolegi je konec tedna obiskoval državne meje med Hrvaško in Slovenijo in se mu zdi »zanimivo«, kaj so mu povedali slovenski policisti med mejno patruljo.

»'Nič ne bo rešilo tega', smo slišali reči enega policista. A morda najbolj pomenljiv je stavek 'Vse to je predstava za občinstvo.' Pojasnjuje, da misli, da se vse to dela zato, da se ustvari vtis, da se nekaj rešuje,« piše novinar.

Slovenski policisti mu je priznal, da ne more verjeti, da so bile notranje meje schengna odprte tako kratek čas, in upa, da se bo kmalu vse postavilo na stare tirnice. »Evropske meje je treba varovati veliko bolj vzhodno, začenši od meje med Turčijo in Grčijo,« je slovenski policist dejal hrvaškemu novinarju za Index.

»Nekateri so izrazili upanje, da bo nadzor trajal le deset dni, drugi pa izrazili bojazen, da bo vse skupaj zagotovo trajalo dlje. Ta ocena se je izkazala za pravilno, saj je slovenski notranji minister Boštjan Poklukar v nedeljo popoldne dejal, da bo treba nadzore podaljšati, verjetno zato, ker ima informacije, da jih bo podaljšala tudi Italija. Očitno bodo nadzor podaljšali še za dva meseca.

»Nekaj zmede je povzročila tudi sprememba prometnega režima na Bregani. Bili so tudi takšni, ki so prehitro šli mimo, zato so policisti kričali za njimi.«

Novinar piše, da na meji Bregana - Obrežje v soboto ob 7. uri zjutraj ni bilo gneče, se je pa takoj opazilo, da promet iz smeri Hrvaška ne poteka več po obeh sredinskih pasovih, kjer so stare policijske hišice odstranili, ampak je promet preusmerjen na desno, kjer hišice še stojijo. Novi režim je povzročil nekaj zmede in nesporazumov.

»Nekatere voznike tovornjakov je nova signalizacija zmedla, tako da so se namesto na ločenem mejnem prehodu na desni, skozi katerega so tovornjaki vozili v desetih mesecih schengna in prej, znašli pred prehodom za osebna in avtobusna vozila. Bili so tudi takšni v avtomobilih, ki so prehitro šli mimo policistov, zato so ti kričali za njimi,« piše Index.

Policisti naj bi tisti dan pregledali osebne dokumente približno četrtini vozil, ki so prišla na mejni prehod. »Kot smo lahko videli, policisti nekoliko pogosteje preverjajo kombije pa tudi avtomobile z zatemnjenimi stekli, kar je povsem logično. Nismo opazili, da bi avtomobile iz tretjih držav kontrolirali veliko pogosteje kot tiste s tablicami EU. Resda je vozil z EU tablicami veliko več, tako da je težko reči. Videli pa smo, da policija preverja dokumente vozil z italijanskimi tablicami, francoskimi tablicami ...,« piše Index.

Mednarodni mejni prehod Bregana - Obrežje so obiskali še v nedeljo popoldne in opazili spremembe. »Promet je bil precej gostejši kot dan prej, a je slovenska policija reagirala in namesto enega odprla dva pasova. Na obeh pasovih so nastale kolone po deset do dvajset avtomobilov, a se je kljub temu meja še vedno razmeroma hitro prečka, običajno v manj kot petih minutah,« piše medij.

Dron slovenske policije nadzoruje območje

Obiskali so tudi manjše manjše mejne prehode, kot je denimo Rigonce - Harmica, ki velja za mejo, priljubljeno med migranti. Tam policija niti ne preverja dokumentov in gre tam mimo bistveno manjše število vozil, je pa novinar opazil, da dron slovenske policije iz zraka nadzoruje celotno območje. 

Na nekaterih manjših mejnih prehodih policije sploh ni

Novinar še piše, da na nekaterih maloobmejnih prehodnih v Zagorju ni nikakršnega nadzora in niti policije. S slovenske policije so sporočili, da bo policija tam občasno, a ne ves dan. To je odlična novica za lokalno prebivalstvo, ki lahko mejo prehaja svobodno kot doslej. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije