ZAČASNI MEJNI NADZOR

Od danes spet ‘Schengen’: to je vse, kar morate vedeti o mejnem nadzoru

Začasni mejni nadzor bo trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja.
Fotografija: Začasni mejni nadzor bo trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Začasni mejni nadzor bo trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je podpisal odredbo o določitvi mejnih prehodov s Hrvaško in Madžarsko, na katerih bo med začasnim nadzorom dovoljeno prehajati državno mejo.

Na njem je 14 prehodov, kjer bodo lahko mejo prestopili vsi, ki bodo izpolnjevali pogoje, ter 18 za tiste, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu EU.

Od danes do do 30. oktobra

Začasni mejni nadzor bo Slovenija na meji s Hrvaško in Madžarsko uvedla s soboto, sprva pa bo trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, bo v skladu z odredbo poleg 12 mejnih prehodov za mednarodni cestni potniški in tovorni promet na meji s Hrvaško in dvema na meji z Madžarsko slovenskim državljanom in drugim osebam, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu EU, omogočeno prehajanje meje še na 18 mejnih prehodih.

Mejni nadzor uvedla tudi Italija

Za isto časovno obdobje je nadzor na meji s Slovenijo uvedla tudi Italija. Z ministrstva so sporočili, da je Poklukar v pogovoru z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem poudaril nujnost začasnosti in sorazmernosti tega ukrepa. »Prav tako je italijanskega kolega pozval, da morajo biti ukrepi sorazmerni in prijazni našim državljanom, da ne prekinemo kulturnih, prijateljskih in družinskih vezi ljudi, ki živijo ob meji,« so dodali.

Ministrstvo potnike opozarja, naj na mejnih prehodih upoštevajo določbe glede upravičenosti prehoda meje na posameznem mejnem prehodu, spremenjen prometni režim, upoštevati morajo navodila policistov in se podrediti mejni kontroli. Pri prehodu meje morajo pokazati veljaven dokument za prestop meje, zato naj pred prehodom meje preverijo veljavnost potovalnih dokumentov.

image_alt
Italijani na mejo s Slovenijo pošiljajo še 350 policistov in vojakov

Direktor uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Marko Gašperlin je sicer zatrdil, da bo policija poskušala čim manj »zagreniti« življenje prebivalcem ob meji.

image_alt
Slovenija s soboto uvaja mejni nadzor s Hrvaško in Madžarsko, Poklukar ljudem ob meji zagotavlja normalno življenje

Nadzor sicer že od leta 2015 velja tudi na meji med Slovenijo in Avstrijo. Dunaj ga je uvedel na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje. Novo podaljšanje nadzora, o katerem je Avstrija Evropsko komisijo obvestila ta teden, bo v veljavi od 12. novembra letos do 11. maja prihodnje leto.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije