ARGENTINA

To je človek, ki bo vodil Slovence v Argentini: imenujejo ga Norec (VIDEO)

Argentinci so na položaj predsednika izvolili desničarskega populista Javierja Mileija.
Fotografija: Javier Milei FOTO: Cristina Sille, Reuters
Odpri galerijo
Javier Milei FOTO: Cristina Sille, Reuters

Pisali smo, da so argentinski volivci v nedeljo v drugem krogu na položaj predsednika države izvolili desničarskega populista, 53-letnega Javierja Mileija, ki je prejel 55,7 odstotka glasov, njegov nasprotnik, levosredinski gospodarski minister Sergio Massa, pa 44,3 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novi argentinski predsednik Javier Milei trdi, da je spolna vzgoja marksistična zarota, katere cilj je uničenje družine, svoje pse angleške mastife imenuje »otroci s štirimi tačkami« in meni, da bi morali ljudem dovoliti prodajo svojih vitalnih organov.

Oboževalci ga zaradi njegove divjosti in neukrotljivih las imenujejo Norec in Lasulja, sam sebe pa imenuje lev in anarhokapitalist, piše AP.

VIDEO (počakajte nekaj trenutkov)

Pred leti je kot televizijski govorec govoril proti državnemu trošenju in vladajočemu političnemu razredu v Argentini, a takrat, do pred nekaj meseci, je komajkdo verjel, da ima možnost postati predsednik drugega največjega gospodarstva v Južni Ameriki, piše agencija.

VIDEO (počajate nekaj trenutkov)

V središču njegovega gospodarskega načrta za Argentino je predlog zamenjave lokalne valute peso z ameriškim dolarjem.

Milei je v predvolilni kampanji promoviral vizijo bistveno manjše vlade, ki bi po besedah ​​novoizvoljenega predsednika spodbudila gospodarsko rast, kar pomeni ukinitev polovice ministrstev, med drugim ministrstva za zdravje in ministrstva za izobraževanje.

Kot simbol globokih rezov, za katere se zavzema, je Milei med volilno kampanjo s seboj včasih nosil motorno žago.

VIDEO (počakajte nekaj trenutkov):

Prav tako obljublja liberalizacijo zakonov o orožju, nasprotuje pravici do splava, ne verjame, da je človek kriv za podnebne spremembe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije