ZAROTA

Teorije zarote: Koronavirus izpustili iz stekleničke

Objavljeno 27. februar 2020 21.43 | Posodobljeno 27. februar 2020 21.43 | Piše: Veso Stojanov

Izbruh smrtonosnega virusa na Kitajskem poskušajo nasprotniki cepljenja po svetu prikazati kot zaroto farmacevtske industrije.

Konferenčna dvorana v Wuhanu je bila prurejena v začasno bolnišnico.
FOTO: REUTERS
Širjenje koronavirusa vzbuja čedalje več skrbi, a na srečo še nima epidemičnih razsežnosti. Zaradi širitve smrtonosnega virusa v minulih dneh so bili zelo v skrbeh vlagatelji na borzah, zaradi česar so zabeležili padec vrednosti delnic in drugih vrednostnih papirjev. Svetovna zdravstvena organizacija je razglasila izredno stanje, države sprejemajo najrazličnejše ukrepe, letalske družbe odpovedujejo polete na Kitajsko in na najbolj prizadeta območja v Aziji. Znanstveniki pospešeno iščejo cepivo, ki bi, tako kot leta 2003 zloglasni virus sars, onemogočilo nenadzorovano širjenje smrtonosnega virusa.

image
Zaščitne maske so v Aziji postale nujni dodatek ob izhodu na prosto. FOTO: guliver/GETTY IMAGES

Medtem ko zdravstvene službe delajo vse, da bi zajezile širjenje koronavirusa, pa so izbruh pograbili zagovorniki teorij zarote in nasprotniki cepljenja. Varnostna družba Storyful, ki proučuje zapise na družabnih omrežjih, je samo v zadnjem tednu januarja opazila na twitterju, facebooku in drugje več kot 13.000 zapisov dvomljivcev. Ne le da koronavirus po njihovem mnenju ni tako nevaren, temveč naj bi izbruh načrtovala farmacevtska industrija, da bo lahko naredila novo cepivo, ga prodala in z njim zaslužila.

image
REUTERS Izobčeni angleški zdravnik Andrew Wakefield naj bi s svojo teorijo (zarote) povzročil veliko škode.

Mnogi nasedajo najrazličnejšim govoricam, denimo tisti pred dnevi, ki jo je na twitterju objavil znani novinar iz Indije, češ da so tamkajšnji znanstveniki v koronavirusu odkrili delčke virusa hiv (to je tistega, ki povzroča aids), kar naj bi bil dokaz, da so Kitajci imeli koronavirus že prej izoliran in so ga samo »izpustili iz stekleničke«.

Jordan Sather, znani ameriški zagovornik teorij zarote in veliki nasprotnik cepljenja, pa pravi, da koronavirus ​zagotovo ni po naključju izbruhnil prav med sojenjem ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in njegovim odpoklicem; farmacevtska kabala je očitno zelo požrešna na denar, je navrgel Sather.

Andrew Wakefield se ima za mučenika in guruja gibanja proti cepljenju.

Avstralska skupina, ki nasprotuje cepljenju, pa je v videoblogu, objavljenem pred nekaj dnevi, navajala, da je bil koronavirus odkrit že leta 2015, da so ga Kitajci leta 2018 tudi patentirali.

Torej »zakaj bi nekdo patentiral virus, če nima potem namena narediti cepiva zanj in tako dobro zaslužiti«. Skupni imenovalec podobnih zapisov je bojazen, da bodo širjenje novega smrtonosnega virusa izrabili za prisilno precepljenost družbe.
 

Škoda je storjena


Večina skupin in posameznikov, ki nasprotujejo cepljenju, se praviloma opira na študijo nekdanjega britanskega gastroenterologa Andrewa Wakefielda, s katero je povezal cepljenje otrok in avtizem. Njegovo študijo je leta 1998 objavila zelo ugledna britanska medicinska revija The Lancet, a se je pred točno 10 leti odločila za preklic izsledkov te raziskave. V številki 2. februarja 2010 so to obrazložili z netočnostjo Wakefieldovih podatkov, ki so bili v nasprotju z znanimi dejstvi in spoznanji.

Imel naj bi velike finančne koristi, prejel naj bi več kot pol milijona evrov.

A preklic raziskave iz referenčne zdravstvene revije je bil prepozen. Wakefield je že naredil dovolj škode in se je uveljavil kot eden od gurujev gibanja proti cepljenju otrok. Pred 10 leti so ga tudi vrgli iz britanske zdravniške zbornice in mu vzeli licenco, kar pomeni, da v Veliki Britaniji ne more več opravljati dela zdravnika. Urednica British Medical Journala Fiona Godlee je leta 2011 komentirala škodljivi učinek Wakefieldove študije z besedami, da je »njegovo delo dobilo toliko medijske pozornosti in imelo zelo škodljive posledice na javno zdravje, da bi zelo težko našli primerjavo v zgodovini medicinske znanosti. Mnoge medicinske goljufije so bile doslej razkrite, a po navadi zelo kmalu po objavi takšnih 'raziskav', in so zadevale bistveno manj pomembne zdravstvene teme.«
 

Nazaj v srednji vek


Wakefield v svetu velja za glavnega krivca, da se mnogi starši odločajo za vračanje – v srednji vek. Znova se namreč pojavljajo bolezni, kot so, denimo, ošpice, ki so jih sodobna cepiva v preteklosti že dodobra izkoreninila. Dvomi o varnosti cepiv se sicer v medicini pojavljajo že, odkar obstajajo cepiva. A gonja proti obveznemu cepljenju otrok bi bila danes najverjetneje precej manjša globalna težava, če ne bi bilo Wakefieldove raziskave, v kateri je cepljenje otrok proti ošpicam, rdečkam in mumpsu povezal z nastankom avtizma.

Leta 2010 je stroka raztrgala Wakefieldovo raziskavo, vzeli so mu licenco, a škoda je bila storjena.

Drugi znanstveniki so večkrat poskusili ponoviti njegovo študijo, vedno so bili neuspešni in nikakor niso mogli potrditi njegovih izsledkov. Wakefielda je zavrnilo tudi 11 od 13 sodelavcev, ki so bili udeleženi pri raziskavi. Pozneje se je izkazalo, da je rezultate priredil. Raziskovalni novinar Sunday Timesa Brian Deer je leta 2004 objavil vrsto člankov, v katerih je trdil, da je imel Wakefield velike finančne koristi, prejel naj bi več kot pol milijona evrov, ki naj bi mu jih plačali nekateri starši, ki so pripravljali tožbo proti proizvajalcem cepiv, ker naj bi njihovi otroci zboleli ali celo umrli zaradi cepljenja. Njegova raziskava naj bi bila strokovni temelj za tožbo proti farmacevtskim družbam.

image
REUTERS Razkuževanje stopnišča na železniški postaji v kitajskem mestu Kunming FOTO: REUTERS

Andrew Wakefield, ki se je preselil v ZDA in od tam še vedno straši starše pred cepljenjem, trdi, da je žrtev korupcije v medicini in da so ga iz zdravniške zbornice Velike Britanije vrgli in demonizirali zato, ker je povedal resnico. Še vedno se ima za mučenika in guruja gibanja proti cepljenju. Čeprav so medtem dokazali, da je bil njegov osnovni načrt naravnan zelo pridobitniško. Nameraval je namreč ustanoviti podjetje, ki bi prodajalo zdravstvene teste za preverjanje škodljivosti cepiv.

Zaslužil bi lahko več deset milijonov evrov, so ugotovili pri British Medical Journalu.
A nepopravljivo škodo je Wakefield naredil že leta prej. Njegova študija je bila raketno gorivo za nasprotnike cepljenja, ki so na internetu začeli pravo križarsko vojno proti cepivom, zdravstvenim organizacijam in vladam, ki naj bi s cepljenjem otrok poskusile doseči vse mogoče, od načrtnega zmanjševanja populacije do nadzora nad mislimi cepljenih ljudi.

Angleški zdravnik Andrew Wakefield je cepljenje proti ošpicam, rdečkam in mumpsu povezal z nastankom avtizma.

Leta 2016 je naredil propagandni film Vaxxed, ta opisuje iste stvari, ki jih je propagiral že leta 1998, torej domnevno katastrofalne posledice cepljenja in njegovo povezavo z avtizmom. Ob izbruhu koronavirusa ni daleč razmah domišljije ljudi, ki jih navdihuje Wakefieldovo početje.
Deli s prijatelji