ŠOLSKO LETO

Tako bo potekal pouk pri naših sosedih

Šolsko leto se začenja 6. septembra.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Foto: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Foto: Jure Eržen/delo

Vrnitev vseh učencev v šole z začetkom novega šolskega leta je glavni cilj hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje, ki pripravlja načrt organizacije pouka. Med drugim načrtujejo začetek prostovoljnega cepljenja otrok v nekaterih šolah. To so napovedali na hrvaškem zavodu za javno zdravje (HZJZ).

Novo šolsko leto na Hrvaškem se bo začelo 6. septembra. Na hrvaškem ministrstvu za znanost in izobraževanje pripravljajo okvirna priporočila za vnovični pouk vseh otrok v šolah. Med drugim naj bi zmanjšali število lokacij, kjer bodo otroci morali nositi maske, poroča danes Jutarnji list.

Kot dodaja, najmlajšim učencem, tistim v nižjih razrednih osnovne šole, tudi v novem šolskem letu ne bo treba nositi mask med poukom, tako kot jim jih ni bilo treba v prejšnjem šolskem letu. Možno je, da v razredih med poukom mask ne bo treba nositi niti večini starejših učencev in dijakov, bodo pa obvezne na šolskih hodnikih. Bodo pa otroci morali še naprej nositi maske v javnem prevozu.

Šolam bodo priporočili, naj spet uvedejo dopolnilni in dodatni pouk ter priprave za tekmovanja otrok, ko bo to možno glede na izpolnjevanje pogojev za uveljavitev nujnih epidemioloških ukrepov. S pristojnega ministrstva so sporočili, da bodo končna priporočila objavili tik pred začetkom šolskega leta v skladu s takratnimi epidemiološkimi razmerami v državi. Pričakujejo, da bodo pouk na daljavo morali izvajati izjemoma za posamezne razrede in šole, ne pa na državni ravni.

Na Hrvaškem je cepljenih nekaj več kot polovica zaposlenih v osnovnih in srednjih šolah. Namestnica direktorja HZJZ Ivana Pavić Šimetin je v nedeljo potrdila, da bodo z začetkom novega šolskega leta začeli tudi organizirano cepiti otroke v nekaterih šolah. Kot je pojasnila, bo cepljenje prostovoljno. Večinoma bodo k cepljenju pozvali dijake zadnjih letnikov v srednjih šolah ter dijake v zdravstvenih in gostinskih šolah, ki tudi med šolsko prakso prihajajo v stik s številnimi ljudmi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije