PO VOJNI V UKRAJINI

Svet v strahu pred novo vojno. Kitajska opozarja: To je naša stvar

Vse od napada Rusije na Ukrajino si mnogi zastavljajo vprašanje, ali je podoben scenarij v bližnji prihodnosti namenjen Tajvanu.
Fotografija: FOTO: Hector Retamal, APF
Odpri galerijo
FOTO: Hector Retamal, APF

Kot piše portal Mondo, Kitajska opozarja, da ne bo dovolila nobeni državi ali vojski, da se meša v vprašanje Tajvana, ter da se bo morala vsaka država, ki bi mu ponudila pomoč, soočiti s posledicami takega dejanja. »Tajvan je notranja stvar Kitajske,« je novinarjem v petek povedal predstavnik kitajskega ministrstva za obrambo, »kitajska vojska je pripravljena odgovoriti na vsako mešanje v to vprašanje«.

Kitajski obrambni minister Tan je skrb vzbujajoče stališče Kitajske pojasnil nekaj dni po tem, ko je avstralski minister za obrambo Peter Duton izjavil, da bi bilo neverjetno, da se Kanbera ne bi pridružila ZDA, če bi se te odločile braniti Tajvan. Pozneje je svojo izjavo omilil. Med državama se sicer v zadnjem času dogajajo manjši incidenti. Prejšnji mesec je Avstralija obtožila kitajsko vojaško ladjo, da je usmerila laser v njihovo letalo. Peking je njihove obtožbe označil za lažne.

ZDA imajo do Tajvana nejasno stališče. Uradno podpirajo neodvisnost Tajvana in jim prodajajo orožje, po drugi strani pa priznavajo kitajsko upravo na otoku.

image_alt
Soban: Če pade Ukrajina, in to verjetno bo, nihče ne ve, kje se bo Putin ustavil

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije