NAJMLAJŠA ŽRTEV

Tragično: zaradi covida umrl 13-letnik

Dobil je pljučno embolijo in umrl.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver Image
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver Image

V Somborju je zaradi kompliciranega poteka covida 19 umrl 13-letnik. Bil je hospitaliziran, po izboljšanju stanja pa odpuščen v domačo oskrbo. Tam pa se je stanje poslabšalo in po vnovični hospitalizaciji mu zdravniki niso več mogli pomagati, zato je tam umrl. Kot vzrok smrti navajajo pljučno embolijo.

Kot je za srbski portal Srbija danas povedala srbska pulmologinja Olivera Ostojič, gre za postcovidni sindrom, ki se pri otrocih imenuje multisistemski inflamatorni sindrom in se pojavlja od štiri, šest do osem tednov po diagnosticirani infekciji z virusom covid-19. Pride do odpovedi več telesnih organov, med njimi pljuč, srca, ledvic, jeter. Zelo verjetno je ta sindrom dobil tudi 13-letnik. Pulmologinja je še pojasnila, da sindrom ni pogost in da se redko konča, kot se je tokrat. 

Vsem otrokom, ki so preboleli covid, še posebej tistim, ki so bili hospitalizirani, svetujejo, da omejijo fizične napore. To je nujno za tiste s težjim potekom bolezni (covidna pljučnica, terapija s kisikom). Tem Ostojićeva svetuje celo do šest mesecev mirovanja. Opozorila je, naj bodo starši pozorni na to, da se stanje otrok po mesecu ali dveh po preboleli bolezni spet poslabša – slabo se počutijo, imajo povišano telesno temperaturo, bruhajo, imajo drisko, jih pika v prsih ... Pri teh znakih je treba takoj k zdravniku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije