SMRTONOSNI VIRUS

Srhljiva napoved: s koronavirusom se bo okužilo 60 odstotkov svetovne populacije

Objavljeno 11. februar 2020 12.41 | Posodobljeno 11. februar 2020 12.41 | Piše: T. V.

Identificirali prvega t. i. superširitelja virusa zunaj Kitajske.

Vodilni epidemolog opozarja, da bi zaradi virusa po vsem svetu lahko umrlo ogromno število ljudi. FOTO: Reuters
Vodilni epidemiolog iz Hongkonga, profesor Gabriel Leung, je za The Guardian izjavil, da bi se lahko kar 60 odstotkov svetovne populacije okužilo s koronavirusom, če njegovega širjenja ne bodo zajezili. Doslej je virus zahteval 1.017 smrtnih žrtev, okuženih pa je okoli 46 tisoč ljudi.
 
Preberite tudi:
Po najbolj smrtonosnem dnevu epidemije MZZ izdal opozorilo Slovencem

Večina strokovnjakov je prepričanih, da lahko ena oseba prenese virus še na 2,5 druge osebe. Ob tej stopnji širjenja bi lahko virus zajel med 60 in 80 odstotki svetovne populacije. Čeprav je stopnja umrljivosti relativno nizka, je Leung prepričan, da bi bilo število smrtnih žrtev v prihodnje kljub temu ob takem hitrem širjenju lahko ogromno.

V Britaniji so medtem identificirali prvega t. i. širitelja virusa v Evropi. To naj bi bil poslovnež Steve Walsh (53), pri katerem so virus odkrili 6. februarja, dobil pa naj bi ga med obiskom poslovne konference v Singapurju. Pred vrnitvijo v Veliko Britanijo je preživel še nekaj dni na smučanju v francoskih Alpah. Z virusom naj bi po do zdaj znanih podatkih okužil 11 ljudi.

Odstavljena vodilna zdravstvena uradnika

Kitajske oblasti so s položajev odstavile dvojico vodilnih zdravstvenih uradnikov v provinci Hubej, ki jo je izbruh novega koronavirusa najhuje prizadel. Krepi se namreč pritisk javnosti zaradi neukrepanja odgovornih v zvezi z epidemijo. Gre za najvišja uradnika, ki sta v zvezi z ukrepanjem ob izbruhu novega koronavirusa decembra lani izgubila položaj. Po poročanju medijev je bilo odstavljenih že več sto ljudi, izvedene so bile tudi številne preiskave.

V zadnjih dneh so kitajske oblasti tarča vedno ostrejših kritik zaradi neukrepanja ob širjenju virusa. Jezo je v javnosti sprožila tudi smrt zdravnika Li Wenlianga, čigar opozorila o virusu so oblasti sprva zatrle.

Le vrh ledene gore?

Predsednik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom pa je dejal, da bi nedavni primeri okužbe pri tistih, ki nikoli niso obiskali Kitajske, lahko bili le vrh ledene gore. Dodal je, da je trenutno največje vprašanje, kako velika je ta ledena gora okuženih. WHO je sicer danes začel konferenco, posvečeno razvoju zdravil za koronavirus in cepiva proti njemu.
Deli s prijatelji