PREDSTAVLJATA RESNO IN NEPOSREDNO GROŽNJO PRAVIJO

Kosovo dve srbski skupini označilo za teroristični organizaciji

V Beogradu se na odločitev prištinskih oblasti še niso odzvali.
Fotografija: Albin Kurti FOTO: Johanna Geron, Reuters
Odpri galerijo
Albin Kurti FOTO: Johanna Geron, Reuters

Kosovska vlada je dve srbski skupini označila za teroristični organizaciji. Kot je na seji vlade dejal premier Albin Kurti, skupina Civilna zaščita in »njena komponenta Severna brigada predstavljata resno in neposredno grožnjo varnosti in ustavni ureditvi Kosova«.

Skupini Civilna zaščita in Severna brigada je Kurti obtožil, da sta v vojnih oporiščih v Srbiji usposabljali svoje člane za napade na lokalne in mednarodne institucije na Kosovu.

Na seji vlade je bil prisoten tudi notranji minister Xhelal Svecla, ki je prvi napovedal ta ukrep, in sicer dan po tistem, ko so kosovski policisti v Zvečanu na severu države našli avto, ki je bil napolnjen z orožjem, strelivom in eksplozivi. V Beogradu so kosovske varnostne organe obtožili, da so vozilo z orožjem napolnili sami, da bi lahko upravičili nadaljnje policijske akcije.

Še niso odzvali

Na severu Kosova vztrajajo, da je bila Civilna zaščita razpuščena že pred osmimi leti, po drugi strani pa ni jasno, kdaj naj bi bila ustanovljena ali kako deluje Severna brigada. Lansko leto so se sicer v več mestih na severu pojavili grafiti s podpisom te skupine.

V Beogradu se na odločitev prištinskih oblasti še niso odzvali, edini srbski minister v Kurtijevi vladi Nenad Rašić pa je glasoval proti sklepu in kolege pozval, naj še enkrat premislijo svojo odločitev.

Notranji minister Svecla je izrazil prepričanje, da bo ravno prepoved teh dveh skupin omogočila dialog s prebivalci na severu Kosova. Odnosi so tam zelo napeti že od aprila, ko so v štirih večinsko srbskih občinah potekale lokalne volitve, na katerih so ob bojkotu srbskih kandidatov slavili etnični Albanci.

Zaradi tega v teh občinah lokalni Srbi pripravljajo proteste, odkar so novoizvoljeni župani želeli konec maja prevzeti položaje v občinskih stavbah. Najhujši incident je bil v Zvečanu 29. maja, ko je bilo ranjenih 30 pripadnikov Kforja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije