PREPOVEDANO

Sodišče potrdilo: Trump uvedel prepoved potovanj v ZDA

Prepoved velja za državljane muslimanskih držav pa tudi za uradnike Venezuele. 
Fotografija: Predsednik ZDA Donald Trump. FOTO: AP
Odpri galerijo
Predsednik ZDA Donald Trump. FOTO: AP

WASHINGTON – Konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA je potrdila prepoved potovanj v ZDA, ki jo je uvedel predsednik Donald Trump za državljane večinoma muslimanskih držav. Konservativna večina je zavrnila argument nasprotnikov prepovedi, da gre za neustavno diskriminacijo na osnovi vere. Trump je odločitev pozdravil na twitterju z »Vau!«.

Odločitev vrhovnih sodnikov pomeni veliko pravno zmago predsednika ZDA in mu prinaša upanje, da se lahko na peterico konservativcev zanaša še naprej. Isti sodniki so pred dnevi potrdili pravico republikancev v Teksasu, da po svoje prikrojijo kongresna volilna okrožja na škodo manjšin, ki večinoma volijo demokrate.


Konservativni sodniki so sicer ob odločitvi, da potrdijo ustavnost prepovedi potovanj, zatrjevali, da to ne pomeni, da podpirajo tudi Trumpovo protiimigrantsko in protimuslimansko retoriko pred volitvami 2016, kar pa seveda nima nobenega praktičnega pomena za odločitev, s katero so potrdili pravico predsednika ZDA, da ukrepa po svoje glede priseljevanja in nacionalne varnosti.

Na seznamu tudi Severna Koreja in Venezuela

Trump je v letu 2017 izdal tri ukaze o prepovedi potovanj za muslimane, ki so po vrsti padali na sodiščih nižjih stopenj. Vrhovni sodniki so odločali o zadnjem izdanem septembra lani, ki je bil nekoliko razvodenel, saj je Trump muslimanskim državam z zmanjšanega seznama prepovedi navrgel še Severno Korejo in visoke državne uradnike Venezuele. Vrhovno sodišče je decembra lani dovolilo, da ukaz ostane v veljavi, dokler ne bodo sprejeli odločitve.

Odločitev sodišča za Trumpa pomeni, da ima zdaj proste roke za podobne nove ostre ukrepe proti priseljevanju v ZDA. Sodni izzivi se bodo potem nadaljevali, vendar predsednik lahko računa na peterico svojih sodnikov vrhovnega sodišča. Ti so se odločili, da predsednikova prepoved potovanj ne krši imigracijske zakonodaje niti ustave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije