ECDC

Slovenija med 10 najkritičnejšimi državami v Evropi

Okužbe pri nas se širijo najhitreje v EU in celo na svetu.
Fotografija: Covid oddelek na UKC. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Covid oddelek na UKC. FOTO: Voranc Vogel

Pandemija covida 19 se slabša po vsej Evropi, še posebej v 10 državah EU. Na to je danes opozoril Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC). Med deseterico je pričakovano Slovenija, kjer se okužbe z novim koronavirusom širijo najhitreje v EU in celo na svetu.

V svoji redni tedenski oceni ECDC ugotavlja, da epidemiološko situacijo v EU trenutno zaznamujeta na splošno visoka in hitro naraščajoča stopnja širjenja okužb z novim koronavirusom ter še relativno nizka, a počasi naraščajoča stopnja smrtnosti zaradi covida 19. Število novih okužb se je tako v tednu do 7. novembra v primerjavi s tednom pred tem povečalo za 19 odstotkov.

Tako število novih okužb kot tudi smrti in hospitalizacij bo v prihodnjih dveh tednih naraščalo, napoveduje. Število primerov in smrti naj bi naraslo za okoli 50 odstotkov. Sedemdnevna incidenca na 100.000 primerov bi se s tem povečala na okoli 300, stopnja smrtnosti pa na 2,7 na 100.000 prebivalcev.

Najslabše razmere

Poleg naše države so v deseterici še Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Grčija, Madžarska, Nizozemska in Poljska. Četrti val je najhuje prizadel tiste države, kjer je delež cepljenih proti covidu 19 nižji. Med najmanj kritične je ECDC uvrstil Italijo, Malto, Španijo in Švedsko. Nemčiji, Avstriji in še 11 drugim državam je pripisal besedno zvezo »velika zaskrbljenost«, Franciji, Portugalski in Cipru pa »zmerna zaskrbljenost«.

Največ okužb na milijon prebivalcev

Slovenija je imela v prvem tednu novembra po podatkih ECDC med 30 zajetimi državami (27 članic, Islandija, Lihtenštajn in Norveška) najvišjo 14-dnevno incidenco na 100.000 prebivalcev (1748). Na drugem mestu je bila Estonija (1698), na tretjem Latvija (1533), nato Litva (1402) in na petem mestu Hrvaška (1394).

Slovenija je sicer s 1650 novimi okužbami dnevno na milijon prebivalcev tudi na vrhu lestvice, ki jo vodi spletni portal Worldometer. Sledita ji Hrvaška s 1584 in Avstrija s 1300 novimi primeri dnevno na milijon prebivalcev, v prvi deseterici pa so še Slovaška, Gruzija, Litva, Češka, Nizozemska, Madžarska in Danska.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije