TURISTIČNA SEZONA

Slovaki Hrvatom povzročajo sive lase, bodo oni krivi za kaos na mejah?

Pravijo, da so daleč od digitalizacije zdravstvenih informacij.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Hrvati po lanskoletni klavrni poletni sezoni nestrpno pričakujejo letošnjo. Upajo, da bo ta boljša in da bodo covidni potni listi, ki so v pripravi že od začetka tega leta, vse skupaj olajšali. Hrvaški Jutarnji je pri Hrvaški turistični zvezi (HTZ) preverjal, kako dobro so na dokument pripravljene države, iz katerih na Hrvaško prihaja največ gostov in ugotovili tole: »Videti je, da bodo Slovaki to leto na Jadran prihajali z natisnjenimi papirji in kartonastimi potrdili.«

image_alt
Hrvati odprli meje, hitijo s cepljenjem, čakajo na turiste brez mask


Ob tem dodajajo, da ni težava samo v tem, da je Slovaška daleč od digitalizacije zdravstvenih informacij, ki bodo to leto potrebne za potovanje, ampak imajo težave tudi s papirnatimi potrdili, ki niso najprimernejša za prehajanje mej. Direktor HTZ v Pragi Dubravko Miholić pravi, da je težava tudi v tem, da imajo tri vrste potrdil, ki so v slovaškem jeziku in brez angleškega prevoda. Imajo potrdila za cepljene, prebolevnike in negativne.

»Za hitri antigenski test dobijo SMS-sporočilo, zasebni laboratoriji izdajajo certifikate v slovaškem jeziku, a brez naziva izdajatelja in proizvajalca. Potrdila o cepljenju, ki jih dobivajo, niso poenotena. Nekateri na meji prinesejo papir v formatu A4, na njem so rezultat testa in žig, drugi nam predajajo kartice.« Dokumenti nimajo niti elektronskih QR-kod. »Ko je vprašanje začetek poletne turistične sezone, je to velika težava.« Čehi so menda bolje organizirani, prav tako  Avstrijci. Tik pred digitalizacijo so tudi Madžari, z optimizmom pa govorijo tudi o Italijanih.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije