DVOJČKI

Skrivnost indijske vasi dvojčkov

Znanstvenikom še ni uspelo pojasniti pojava v Kodinhiju. Analizirali bodo dednino in jo primerjali s sorodnimi kraji.
Fotografija: Razlog za rojevane dvojčkov ostaja skrivnost. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Razlog za rojevane dvojčkov ostaja skrivnost. FOTO: Instagram

Na Zemlji so kraji, kjer znanstvena spoznanja odpovedo. Eden takšnih skrivnostnih krajev je Kodinhi, majhno naselje v indijski zvezni državi Kerala, v katerem živi približno 2000 družin. Po vsem svetu je slaven, ker v njem živi kar 400 parov dvojčkov.
V mestu se ne branijo pozornosti. FOTO: Pr
V mestu se ne branijo pozornosti. FOTO: Pr

Statistično je Indija država z najmanjšim odstotkom rojenih dvojčkov, saj povprečje ne presega pet parov na 1000 porodov. A v Kodinhiju tega očitno ne vedo, saj se tam rodi kar 45 parov dvojčkov na 1000 porodov. To je med rekordno visokimi odstotki, a ni znanstvene razlage, zakaj je tako. Seveda so strokovnjaki poskušali priti do dna temu nenavadnemu fenomenu. Konec prejšnjega desetletja je lokalni zdravnik Krišnan Sribiju podrobno proučil tamkajšnje primere dvojčkov.

»Indijci imajo najnižjo priznano pojavnost dvojčkov na svetu, to je okoli pet na tisoč,« je povedal. »Poleg tega ni umetnih oploditev, ker so predrage. Globalno se je število dvojčkov povečalo, predvsem za zahodu, zaradi povečane uporabe umetne oploditve.« Drugi razlog naj bi bil, da rojevajo bolj zrele ženske, ki so višje od 160 centimetrov. No, v Kodinhiju je obratno, ljudje se poročijo že v poznih najstniških letih in si kmalu ustvarijo družino. Poleg tega so tamkajšnje ženske visoke do 152 centimetrov. Zatem je zdravnik poskušal najti odgovor v prehrani tamkajšnjih ljudi, a ni videti, da bi bilo v vodi ali hrani kaj posebnega ali drugačnega v primerjavi s hrano, ki jo uživajo ljudje iz okoliških krajev.
Dvojčki so tam nekaj povsem običajnega. FOTO: Instagram
Dvojčki so tam nekaj povsem običajnega. FOTO: Instagram

»Kolikor vem, se je vse skupaj začelo pred sedmimi ali šestimi desetletji,« je pristavil dr. Krišnan. Preveril je tudi možnost, da je sama geografska lega kraja nekaj posebnega, saj obstajajo poročila o ženskah, ki so se preselile v Kodinhi, si ustvarile družino in rodile dvojčke. A hipoteza je padla v vodo, ker so imeli dvojčke tudi prebivalci Kodinhija, ki so se izselili. Zdaj se znanstveniki posvečajo predvsem genetski analizi dvojčkov, upajo, da bodo tako dobili želene odgovore.


Kodinhi nikakor ni edino mesto dvojčkov na svetu. Podobne skupnosti obstajajo v Vietnamu (Hung Loc), Nigeriji (Igbo-Ora) in Braziliji (Candido Godo). Dr. Thirumalaswami Velavan z Univerze Tübingen v Nemčiji je pojasnil, da so vzeli genetske vzorce ljudi iz vseh teh krajev, zdaj pa poskušajo najti genetske dejavnike, ki pripomorejo k tolikšnemu številu dvojčkov. Povezave še niso našli. »Izid študije bo osnova našega razumevanja genetike in epigenetskih dejavnikov, v katerih se skriva razlog za dvojčke v Kodinhiju.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije