PO NAPADU

Rusija v VS ZN zahteva obsodbo napada na Sirijo

Fotografija: Varnostni svet. FOTO: Eduardo Munoz, Reuters
Odpri galerijo
Varnostni svet. FOTO: Eduardo Munoz, Reuters

NEW YORK – Na sedežu Združenih narodov (ZN) v New Yorku se je na zahtevo Rusije začelo izredno zasedanje varnostnega sveta o ameriško-britansko-francoskem napadu na tri tarče v Siriji, ki ga izvajalci napada opredeljujejo kot potrebnega in upravičenega, Rusija pa kot kršitev mednarodnega prava. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je obsodil agresijo treh stalnih članic varnostnega sveta na Sirijo, britanska veleposlanica Karen Pierce pa pravi, da so bili napadi zaradi uporabe kemičnega orožja v Siriji pravilni in zakoniti. Rusija je sestavila predlog resolucije z obsodbo napadov, ki pa ne bo potrjena, ker so proti tri stalne članice varnostnega sveta s pravico do veta in gre zlasti za to, koliko podpore bo Rusija uspela zbrati od preostalih držav.

Obrambni minister ZDA James Mattis je kmalu po napadih na tri tarče, baje povezane s kemičnim orožjem, v Siriji dejal, da ne načrtujejo novih operacij ne glede na to, da je predsednik ZDA Donald Trump v napovedi napadov dejal, da bodo ti trajni. Zjutraj je tudi Trump tvitnil, da so dosegli cilj in v slogu Georga Busha ml. na začetku iraške vojne leta 2003 nalogo razglasil za opravljeno.

Nebenzija je med govorom v Varnostnem svetu ZN zahteval glasovanje o ruski resoluciji še danes. Tudi če bo do glasovanja prišlo, pa resolucija nima nobene možnosti za uspeh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije