VOJNA V UKRAJINI

Rusija si ne želi več vojne, Putin pripravljen na pogajanja

Ruski predsednik je pripravljen vojno nadaljevati, če se Zahod in Kijev na njegovo ponudbo ne bosta odzvala.
Fotografija: Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko. FOTO: Mikhail Metzel Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko. FOTO: Mikhail Metzel Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je med petkovim obiskom v Belorusiji znova izrazil pripravljenost na mirovna pogajanja, a tudi tokrat naj vrnitve zasedenih ozemelj Ukrajine ne bi bilo na mizi. Kot je namreč dejal, bi se k pogovorom vrnili na podlagi trenutnega stanja na terenu, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška dpa.

»Znova se govori o potrebi po vrnitvi k mirovnim pogajanjem,« je v Belorusiji dejal Putin. »Vrnimo se k njim, a ne na podlagi tega, kaj hoče ena stran (...) temveč na podlagi današnjih realnosti na terenu,« je dodal.

O tem, da bi bil Putin morebiti pripravljen na vrnitev k mirovnim pogajanjem je na podlagi navedb anonimnih virov v petek poročala tudi tiskovna agencija Reuters. Ob tem so viri dodali, da je Putin pripravljen vojno nadaljevati, če se Zahod in Kijev na njegovo ponudbo ne bosta odzvala.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je dejal, da je Putin večkrat poudaril odprtost Rusije za dialog in dosego svojih ciljev. Hkrati je opozoril, da si Rusija ne želi več vojne.

Ukrajina zahteva trajen umik ruskih enot z njihovega ozemlja

Ukrajinske oblasti sicer ob podpori zahodnih zaveznic poudarjajo, da je osrednji pogoj za končanje vojne in trajen mir umik vseh ruskih enot z ukrajinskega ozemlja.

Med petkovim obiskom v Minsku je Putin še menil, da Volodimir Zelenski ni več legitimni predsednik Ukrajine. »Še kako dobro se zavedamo, da je legitimnost trenutnega vodje Ukrajine zastarala,« je dejal po navedbah dpa.

Zelenskemu je petletni mandat potekel v ponedeljek, a je zaradi izrednih razmer, ki so bile v Ukrajini razglašene ob začetku vojne februarja 2022, ostal na čelu države. V skladu z ukrajinsko ustavo bo predsednik Ukrajine do novih volitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije