VELIKA BRITANIJA

Rishi Sunak bo novi britanski premier

Sunak (42) je ostal edini kandidat za nasledstvo Liz Truss.
Fotografija: Rishi Sunak. FOTO: Phil Noble, Reuters
Odpri galerijo
Rishi Sunak. FOTO: Phil Noble, Reuters

Penny Mordaunt je tik pred iztekom roka, do katerega bi morala posredovati zbrane podpise poslancev, izstopila iz tekme za novega vodjo britanskih konservativcev in premierja ter podprla protikandidata Rishija Sunaka (42). Ta naj bi tako še danes postal novi predsednik britanske vlade.

Ob 14. uri po londonskem času se je iztekel rok, do katerega bi morala kandidata predložiti najmanj sto podpisov poslancev konservativne stranke. Že dopoldne je imel nekdanji finančni minister Sunak podporo več kot polovice poslancev, njegova protikandidatka pa je do zadnjega zatrjevala, da ostaja v igri.

image_alt
Downing Street 10 spet sameva: kdo bo naslednik?

Sunak je tako ostal edini kandidat za nasledstvo Liz Truss, ki je odstopila prejšnji četrtek. Po pričakovanjih naj bi premierski položaj prevzel še danes.

image_alt
Britanska premierka Liz Truss odstopila in se zapisala v zgodovino

Trussovo je odnesla napoved znižanja davkov, zaradi katere se je zamajal finančni trg, vrednost funta pa je padla. Sunak je že med kampanjo opozarjal, da bo zgolj znižanje davkov brez ukrepov za zmanjšanje porabe, za kar se je zavzemala Liz Truss, povzročilo padec zaupanja trgov in rast inflacije. Njegove napovedi so se hitro izkazale za pravilne.

Sunak - prvi britanski premier, ki ni belec

Nekdanji finančni minister Rishi Sunak bo postal novi britanski premier, že peti na tem položaju od referenduma o brexitu leta 2016. Je prvi predsednik britanske vlade, ki ni belec. »Želim obnoviti naše gospodarstvo, združiti stranko in delati v dobro naše države,« je na Twitterju sporočil ob najavi kandidature za vodenje konservativcev in britanske vlade.

Sunak je bil finančni minister v vladi Borisa Johnsona, dokler ni letos poleti odstopil, potem ko se je Johnson znašel v primežu afer. Njegov odstop je sprožil več drugih odstopov, ki so vodili v odhod Johnsona najprej s čela stranke in nato še vlade. Številni v stranki so mu zamerili, da je izdal nekdanjega premierja.

Med pandemijo so bili Britanci iz državne blagajne deležni obsežne pomoči, kar je povečalo priljubljenost Sunaka. A po drugi strani so se začeli vrstiti očitki, da kot milijonar ne razume težav ljudi.

Med kariero finančnika je prišel do precejšnjega bogastva, še več je k temu prispevala poroka s hčerko indijskega multimilijarderja Akshato Murty. Po podatkih Wikipedie sta na 222. mestu na lestvici najbogatejših Britancev, njuno premoženje naj bi skupno znašalo 730 milijonov funtov (840 milijonov evrov).

Njegova žena se je spomladi znašla v središču pozornosti zaradi izogibanja plačevanju davkov od zaslužkov v tujini. Kasneje je sporočila, da bo, da bi zmanjšala pritisk na moža, poslej to počela.

Starši so imeli lekarno

Na očitke glede bogastva sicer Sunak odgovarja z zgodbo svoje družine. Rojen je bil 12. maja 1980 v družini splošnega zdravnika in farmacevtke kot najstarejši od treh otrok. Njegovi stari starši so bili rojeni v Indiji, od koder so najprej emigirali v vzhodno Afriko.

»Moja družina je sem prišla pred 60 leti. Moja mama je imele lekarno v Southamptonu. Tam sem zrasel, v trgovini, dostavljal sem zdravila, delal sem kot natakar v bližnji indijski restavraciji,« pojasnjuje in dodaja, da vse dosegel zahvaljujoč trdemu delu, žrtvovanju in ljubezni staršev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Oxfordu spoznal bodočo soprogo

Obiskoval je elitni Winchester College, nato je študiral politologijo, filozofijo in ekonomijo na Oxfordu ter na ameriškem Stanfordu, kjer je spoznal bodočo soprogo. Nato se je zaposlil v finančnem sektorju, med drugim v banki Goldman Sachs, ter kasneje ustanovil svoje investicijsko podjetje.

Podpiral odhod Velike Britanije iz EU

V kampanji pred referendumom o brexitu je podpiral odhod Velike Britanije iz EU, češ da bo država postala svobodnejša, bolj poštena in bogatejša. Zlasti je izpostavljal pomen nadzora nad priseljevanjem.

Ima dve hčerki in je znan kot ljubitelj Vojne zvezd. Je hindujske vere in kot poslanec je prisegel na knjigi Bhagavad-gita, enem od svetih besedil hinduizma. Premierski položaj pa bo prevzel prav na indijski praznik svetlobe divali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije