OB ZAČETKU INVAZIJE

Razkrit tajni sporazum med Ukrajino in Rusijo: Putin rekel 'ne', če bi ga podpisali, vojne ne bi bilo

Ukrajina in Rusija naj bi že na samem začetku invazije dosegli dogovor, ki je izključeval članstvo Ukrajine v zvezi Nato.
Fotografija: FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Sputnik Via Reuters

Dmitrij Kozak, glavni ruski pogajalec za Ukrajino, je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ob začetku vojne februarja povedal, da je s Kijevom sklenil začasni sporazum, ki bi zadovoljil zahtevo Moskve, da Ukrajina ostane zunaj Nata, a je Putin to zavrnil in nadaljeval z vojaškim pohodom.

image_alt
Medvedjev grozi s tretjo svetovno vojno: Boste videli, kako zemlja gori in se cement tali

Dogovor bi tako odpravil potrebo po nadaljevanju obsežne vojaške operacije proti Ukrajini. Reuters je zdaj prvič poročal o Kozakovem priporočilu Putinu, naj sprejme ta dogovor. Ruski predsednik je pred vojno večkrat trdil, da se Natova vojaška infrastruktura s sprejemanjem novih članic iz Vzhodne Evrope približuje ruskim mejam in da se zdaj zavezništvo pripravlja sprejeti tudi Ukrajino.

Uradni Kremelj: To so popolnoma napačne informacije

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na vprašanje, naj komentira poročilo Reutersa, dejal, da je popolnoma napačno. »To nima popolnoma nobene zveze z realnostjo. Kaj takega se še ni zgodilo. To so popolnoma napačne informacije.«

image_alt
Ne boste verjeli, kdo so Putinovi prostovoljci: Jih bodo dali v ločen bataljon ali skupaj z zaporniki?

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak pa je dejal, da je Rusija izkoristila pogajanja za pripravo invazije, ni pa potrdil, da je bil med državama dosežen predhodni dogovor: »Danes jasno razumemo, da ruska stran nikoli ni bila zainteresirana za mirno rešitev.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije