VOJNA V UKRAJINI

Putin: Zahod želi razdreti Rusijo! Mi smo se pripravljeni pogajati o pogojih za konec vojne

Poziv h koncu vojne danes odmeva iz Rima.
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem pogovoru za rusko televizijo Rosija 1 med drugim obtožil zahod, da »poskuša razdreti Rusijo«. Ponovil je, da se je Moskva pripravljena pogajati o pogojih za končanje vojne v Ukrajini. »Bistvo vsega je politika naših geopolitičnih nasprotnikov, ki si prizadevajo razdreti Rusijo, zgodovinsko Rusijo. Vedno delujejo po načelu 'deli in vladaj'. Naš cilj je nekaj drugega – združiti ruski narod.« Ruski predsednik je tako znova uporabil koncept zgodovinske Rusije, po katerem naj bi bili Ukrajinci in Rusi en narod, s katerim spodkopava suverenost Kijeva in upravičuje rusko ofenzivo v Ukrajini. »Delujemo v pravi smeri, ščitimo svoje nacionalne interese, interese naših državljanov, naših ljudi.«

Ob tem je Putin znova zatrdil, da se je Moskva »pripravljena pogajati z vsemi udeleženci v tem procesu za iskanje sprejemljive rešitve« za konec konflikta v Ukrajini. Kijev in zahodne zaveznike Ukrajine je obtožil, da zavračajo sodelovanje v pogovorih. Putin je še izrazil prepričanje, da bodo zagotovo uničili najnaprednejše ameriške protiletalske raketne sisteme patriot, ki so jih ZDA obljubile Kijevu ob nedavnem obisku ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega v Beli hiši.

Papež ob božiču pozval h koncu nesmiselne vojne v Ukrajini

Papež Frančišek je danes v božičnem nagovoru na Trgu svetega Petra v Vatikanu pozval h »koncu nesmiselne vojne v Ukrajini« ter k miru v Siriji, na Bližnjem vzhodu in drugih konfliktnih območjih. Ob koncu nagovora je izrekel božični blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi). V nagovoru z balkona bazilike svetega Petra je papež na božični dan obžaloval, da nad človeštvom še vedno divjajo ledene vojne vihre. Pozval je k njihovemu koncu in solidarnosti s prizadetimi.

Papež Frančišek danes. FOTO: Yara Nardi, Reuters
Papež Frančišek danes. FOTO: Yara Nardi, Reuters
Vernike je papež pozval, naj se dvignejo nad plehek praznični blišč in pomagajo beguncem, brezdomcem, osamljenim, ostarelim, revnim, skratka vsem, ki potrebujejo tolažbo, toplino, hrano in pomoč. Pozval jih je tudi k temu, naj ne odvrnejo pogleda od ljudi, zlasti otrok, ki trpijo zaradi lakote, medtem ko se ogromne količine hrane mečejo stran, veliko denarja pa nameni za orožje. Spodbudil jih je, naj se spomnijo obraza novorojenega Jezusa v jaslih in naj »v tem majhnem, nedolžnem obrazu prepoznajo obraze otrok, ki si želijo miru na vseh koncih sveta«.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije