ZEMLJA IN VESOLJE

Ozrite se v nebo, proti nam drvi velikanski asteroid

Nasini strokovnjaki pojasnjuje, da bo asteroid viden jutri popoldne.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Marharyta Marko Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Marharyta Marko Getty Images/istockphoto

Astronom Franck Marchis je za britanske medije pojasnil nevarnost orjaškega asteroida, večjega kot Eifflov stolp, ki ga bo mogoče jutri popoldne videti tudi z Zemlje. Povedal je, da se za zdaj kaže zelo majhna možnost, da kamen 4660 Nereus – tako so ga poimenovali – zadene naš planet. Potuje s hitrostjo 23.700 km/h.

Na srečo nam še ni treba spreminjati vikend načrtov, saj strokovnjaki pričakujejo, da bo Zemljo zgrešil, bo pa najbližji Zemlji v zadnjih 20 letih. Ozrite se v nebo, viden bo okoli 14. ure po univerzalnem koordiniranem času (UTC), vendar ne s prostim očesom. Potrebovali boste teleskop.

Njegovo pot pa lahko preusmeri marsikaj, kot je trk z drugim asteroidom ali planetom, zato previdnost pri napovedih ni odveč. »Vsaka odstopanje od poti, po kateri trenutno kaže, da bo potoval, je lahko problem. To je tako, kot če bi imeli zlobnega soseda ... V vašem interesu je, da ga imate ves čas na očeh in veste, kje je in kaj počne,« je razložil Marchis.

V primeru, da omenjeni asteroid zadene zemeljsko površino, bi povzročil uničenje v velikosti celotne osrednje Velike Britanije. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije