ZAČETEK PREGLEDA

Prihaja rusko cepivo? Začeli postopek ocenjevanja primernosti

Pregled bo potekal, dokler ne bo na razpolago dovolj dokazov o učinkovitosti cepiva.
Fotografija: Nekatere članice EU so že šle samostojno v nakup ruskega cepiva in samo še čakajo, da ga odobri Ema. FOTO: Sezer Ozger, Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Nekatere članice EU so že šle samostojno v nakup ruskega cepiva in samo še čakajo, da ga odobri Ema. FOTO: Sezer Ozger, Getty Images/istockphoto

Evropska agencija za zdravila (Ema) je začela tekoči pregled ruskega cepiva proti covidu 19 sputnik V (Gam-COVID-Vac), ki ga je razvil ruski državni center za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja, je sporočila agencija s sedežem v Amsterdamu. 

Pregled bo potekal, dokler ne bo na razpolago dovolj dokazov o učinkovitosti cepiva, da bo lahko proizvajalec zaprosil za dovoljenje za prodajo na evropskem trgu. Ema glede tega nato izda priporočilo, uradno odločitev pa sprejme Evropska komisija.

Ema je sporočila, da bo ocenila skladnost sputnika V z običajnimi standardi EU glede učinkovitosti, varnosti in kakovosti. Kot so dodali, odločitev odbora agencije za zdravila, da začne tekoči pregled, temelji na rezultatih laboratorijskih študij in kliničnih študij cepiva pri odraslih.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas