ATENTAT

Pretres v Srbiji: premierja ubil angleški ostrostrelec?

Objavili so prepis pogovorov dveh glavnih zahodnih obveščevalcev v Beogradu.
Fotografija: Atentat na Đinđića še vedno ni povsem pojasnjen. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Atentat na Đinđića še vedno ni povsem pojasnjen. FOTO: Pixabay

BEOGRAD – Srbski telegraf je objavil prepis pogovorov med Andrewom Monktonom (Mi6) in Davidom Blackom (Cia), ki so jih prestregli srbski obveščevalci tik pred atentatom in po njem na tedanjega srbskega premierja Zorana Đinđića 12. marca 2003. Iz pogovorov dveh glavnih zahodnih vohunov v tistem času v Beogradu je jasno, da sta bili britanska in ameriška obveščevalna služba vpleteni v atentat, pišejo srbski mediji.

Dan pred atentatom na Đinđića 11. marca 2003 je na letališče v Beogradu priletelo zasebno letalo z 19 skrivnostnimi potniki. Napotek je bil jasen: nihče med njimi ne sme biti legitimiran. Z letališča so jih na neznano lokacijo odpeljali v vozilih z diplomatskimi tablicami.
 
Zoran Đinđić je veljal za reformnega premierja. FOTO: Reuters
Zoran Đinđić je veljal za reformnega premierja. FOTO: Reuters

»V letalu, ki ni bilo uradno zabeleženo, je bilo 18 specialcev, poleg njih pa svetlolas človek. Bil je Anglež, ostrostrelec po imenu Hill,« razkriva vir, ki je bil tedaj na visokem položaju v eni izmed srbskih obveščevalnih služb. Po njegovih besedah za njim stojita Monckton in Black. »Kasneje se je izpostavilo, da je prav on ostrostrelec, katerega naboj je bil namenjen Đinđiću. Iz vsega, kar sem kasneje slišal, je najverjetneje prav on izstrelil tisti famozni tretji strel,« je še povedal nekdanji obveščevalec.
 
Omenjeni skrivnostni potniki z letala so bili najverjetneje v stavbi nasproti stavbe admirala Geprata, na enem od oken pa naj bi bil ostrostrelec Hill. V isti stavbi je bila še ekipa petih ostrostrelcev za podporo, medtem ko sta bila v avtomobilu pred stavbo še dva človeka. V stavbi sodišča nasproti vladne stavbe je bila še ena ekipa. Takoj po atentatu so hitro zapustili Srbijo, kar ni bilo težko, saj so meje zaprli šele tri ure po likvidaciji premierja, preiskava pa je bila usmerjena v povsem drugo smer, je še razkril vir, poroča Srbija danas.
 
Pogreba Đinđića v Beogradu se je udeležila nepregledna množica ljudi. FOTO: Reuters
Pogreba Đinđića v Beogradu se je udeležila nepregledna množica ljudi. FOTO: Reuters

Uradno je Đinđića ubil Zvezdan Jovanović, znan tudi kot Kača, po naročilu t. i. Zemunskega klana. Za atentat na premierja je bil obsojen tudi Milorad Ulemek Legija kot glavni organizator.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije