NOVICE IZ SVETA

PREGLED: Slovenka razkrinkala goljufive hrvaške gostince

Razkrivamo, katere novice s področja sveta ste v tem letu najraje brali.
Fotografija: Makarska, 25. 8. 2019. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Makarska, 25. 8. 2019. FOTO: Tomi Lombar, Delo

S področja novic iz sveta so vas letos med drugim najbolj zanimali goljufivi hrvaški gostinci, to, kako so pod Slovenijo odkrili izgubljeno celino, in razkrite podrobnosti o izginotju Maddie. Aktivno smo spremljali tudi skrivnostno izginotje Alme Novljan, ki se je poleti med sprehodom dobesedno ugreznila v zemljo na otoku Mljet. Takrat je stekla velika iskalna akcija, ki je trajala dlje časa, a je vse do danes niso našli. Prestavljamo vam 10 najbolj branih člankov v rubriki novic iz sveta letošnjega leta.

Slovenka razkrinkala goljufive hrvaške gostince

Slovenska turistka, ki je letos dopustovala v Istri, je odkrila, kako prebrisano gostinci goljufajo turiste in dacarje. Po večerji v eni izmed rovinjskih restavracij je dobila račun, ki ga je plačala, nato pa na dnu listka prebrala napis: »To ni fiskaliziran račun.« Ker ji ni bilo jasno, kako je to možno, se je obrnila na omenjeni portal, kjer so hitro ugotovili, da sploh ne gre za pravi račun.

Razkrili še eno Titovo prevaro? V njegovi krsti našli nekaj drugega

Obren Đorđević, ki je 40 let delal v službi državne varnosti in je bil načelnik službe za državno varnost Srbije, po pisanju tujih medijev trdi, da v Titovi krsti, ki je bila postavljena na ogled v zvezni skupščini, ni bilo Titovega trupla, ampak nekaj povsem drugega.

V nemški porodnišnici goreli alarmi: takšnih primerov ni bilo že dolga leta

Nemške oblasti so začele preiskavo, ker so se v bolnišnici Sveta Marija v Gelsenkirchnu med junijem in začetkom septembra letos rodili trije otroci z deformacijo ene roke, prihajajo pa iz družin, ki živijo že dlje časa na tem območju. Primer spominja na conterganski (talidomidni) škandal, ko se je rodilo več tisoč deformiranih otrok.

Makarska, 25. 8. 2019. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Makarska, 25. 8. 2019. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Pogrešana Alma Novljan žrtev kaznivega dejanja? 

Slovenka Alma Novljan, ki je bila z možem na otoku Mljetu in je tam izginila, je še vedno pogrešana. Pri dubrovniško-neretvanski policijski upravi so nam v avgustu pojasnili, da kljub intenzivnemu iskanju in kriminalističnemu preiskovanju niso prišli do koristnih informacij, ki bi pripeljale do njene najdbe. Pogrešana je od 26. junija letos in ima še vedno status pogrešane osebe.

Pod Slovenijo odkrili izgubljeno celino

Znanstveniki so odkrili izgubljeno celino, medtem ko so poskušali rekonstruirati evolucijo zapletene geologije sredozemskega območja, ki se z gorsko verigo in obalo razteza od Španije do Irana. Sledi nekdanje celine je še mogoče opaziti na nekaterih gorskih predelih.

Tovornjak smrti peljal tudi skozi Slovenijo?

Oktobra letos je Evropo pretresla vest, da so v industrijski coni v angleškem mestu Grays v prikolici tovornjaka našli 39 trupel. Voznika, 25-letnika iz Severne Irske, je policija aretirala. Tovornjak je bil sicer registriran v Bolgariji pod imenom podjetja, ki je v lasti irskega državljana. Preiskovalci domnevajo, da je tovornjak v Anglijo pripeljal po balkanski migrantski poti, torej tudi čez Slovenijo. Slovenska policija o tem ni vedela ničesar.

Nemški Kris prejel drago zdravilo, tako se je odzvalo telo

Še preden je deček Kris Zudich prejel drago zdravilo, so iz Nemčije prišle zelo dobre novice. Malemu Michaelu so zdravniki diagnosticirali spinalno mišično distrofijo, a njegova zgodba že ima srečen konec. Po zdravilo ga ni bilo treba peljati čez lužo, temveč ga je prejel doma. 

Hiša stane manj kot štiri tisočake, postavijo jo v 24 urah

Letos so vas navduševale tudi prikupne hiške, ki stanejo zgolj štiri tisočake, postavijo pa jo v enem dnevu. Tako želijo pomagati 1,3 milijarde ljudem, ki živijo v nehumanih razmerah.

Razkrite šokantne podrobnosti o izginotju Maddie: Živa je

Izginotje triletne Madeleine McCann 3. maja 2007 (med spanjem je izginila iz počitniškega naselja v Prai da Luz na Portugalskem) še vedno buri duhove. Film, ki je nastajal dve leti, prinaša novo upanje za družino McCann. Policisti so namreč odločeni, da bodo 12-letnemu primeru končno prišli do dna, saj da je tehnologija v tem času toliko napredovala, da jim bo iskanje precej olajšano.

Na stotine apartmajev na Hrvaškem ostalo praznih

Medtem ko lansko poletje na hrvaški obali Jadranskega morja skorajda ni več bilo mogoče dobiti praznih namestitev, vsaj ne tistih najdražjih, je bilo letos vse drugače. Uresničile so se namreč napovedi in tudi upanja marsikaterega turista – zaradi vsakoletnega izjemnega poviševanja cen so se mnogi gostje odločili, da gredo na počitnice drugam, kjer za svoj denar dobijo več in boljše storitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije