PREISKAVA POTEKA

V nemški porodnišnici gorijo alarmi: takšnih primerov ni bilo že dolga leta

V obdobju treh mesecev so se rodili trije otroci z nenavadno deformacijo udov.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo

GELSENKIRCHEN – Nemške oblasti so začele preiskavo, ker so se v bolnišnici Sveta Marija v Gelsenkirchnu med junijem in začetkom septembra letos rodili trije otroci z deformacijo ene roke, prihajajo pa iz družin, ki živijo že dlje časa na tem območju, piše CNN. »V dveh primerih gre za deformacijo leve roke, kjer imata otroka običajne podlahti, dlan in prsti pa so nerazviti. Pri tretjem gre za deformacijo desne roke, prav tako z razvito podlahtjo, a brez dlani in prstov, je zapisano v poročilu iz bolnišnice. »Že leta nismo bili priča takšni obliki deformacije. Večkratni primeri pri novorojenčkih so lahko zgolj slučaj, a menimo, da moramo nejasnosti kljub vsemu raziskati.«


V zadnjem letu več primerov enake deformacije, ki naj bi bila sicer izjemno redka


Po statističnih podatkih se v Nemčiji 1–2 odstotka otrok rodi z deformacijami. Primarijka Sonja Liggett-Igelmund iz Kölna opozarja, da trije primeri niso osamljeni. Potem ko je primere izpostavila v javnosti, se je nanjo obrnilo še nekaj staršev, ki so ji zaupali, da so se njihovi otroci prav tako rodili z nerazvito roko. »Vsi otroci imajo iste deformacije. In vsi so bili rojeni v zadnjih treh letih, mnogo od njih prav letos.« Dejala je še, da nimajo nacionalnega registra, ki bi potrdil kakšen je trend, in opozorila, da ga je obvezno treba urediti. Za CNN je še dejala, da se tovrstne deformacije dogajajo, a so izjemno redke, zato so že trije primeri iz iste bolnišnice v zadnjih treh mesecih znak za preplah.

V bolnišnici Sveta Marija poudarjajo, da do deformacije udov v nosečnosti lahko pride zaradi infekcij ali uživanja strupenih snovi med nosečnostjo. Druge možnosti so sindrom zategovanja (ko se vlakna iz posteljice ovijejo okoli fetusa) ali pa se popkovina ovije okoli udov fetusa.

O primeru so bili obveščeni tudi na ministrstvu za zdravje pokrajine Severno Porenje in Vestfalija, od koder so sporočili, da je primer resen, zato nameravajo stopiti v stik z vsemi bolnišnicami v državi, da bi dobili vpogled  v to, koliko je bilo skupaj tovrstnih primerov


Primer spominja na conterganski škandal, ko se je rodilo več tisoč deformiranih otrok


Primer spominja na leto 1957, ko je nemško podjetje Grünenthal na trg ponudilo pomirjevalo contergan (z učinkovino talidomid). Zdravilo so na trg uvedli kot zelo varno in primerno tudi za nosečnice zoper jutranjo slabost. Prišlo je do tako imenovanega conterganskega škandala. Leta 1961 so zdravilo prepovedali. Zaradi talidomida je bilo rojeno na tisoče otrok s težkimi nepravilnostmi, nekaj deset tisoč novorojenčkov pa je umrlo že pri rojstvu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije