VELIKI JADRAN

Šok pa tak! Pod Slovenijo odkrili izgubljeno celino, tako je videti

Znanstveniki so odkrili izgubljeno celino, medtem ko so poskušali rekonstruirati evolucijo zapletene geologije mediteranskega območja, ki se z gorsko verigo in obalo razteza od Španije do Irana.
Fotografija: Ostanki davno izgubljene celine so vidni ob obali kot tudi v gorskih predelih. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Ostanki davno izgubljene celine so vidni ob obali kot tudi v gorskih predelih. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Pozabite na Atlantido, saj so geologi te dni potrdili obstoj celine, ki ni potopljena pod morjem, pač pa pod južno Evropo. Imenuje se Veliki Jadran in je zaslužen za podobo današnje Evrope, piše CNN. Mi pa dodajamo, da s tem tudi Slovenije.

Znanstveniki so odkrili izgubljeno celino, medtem ko so poskušali rekonstruirati evolucijo zapletene geologije mediteranskega območja, ki se z gorsko verigo in obalo razteza od Španije do Irana. »Vse polno je neobičajnega nalaganja kamnin in nenavadnih prelomov,« pravi Douwe van Hinsbergen, geolog z univerze v Utrechtu, ki je svojo raziskovalno pot posvetil preučevanju geološkega nastanka južnega dela Evrope. Skupina geologov je prišla na sled izgubljeni celini, ki je močno vplivala na današnjo podobo Evrope. Veliki Jadran (Gran Adria in Greater Adria) se je namreč pred približno 140 milijoni ločil od Severne Afrike in razpadel, s tem pa močno sooblikoval to območje.

Veliki Jadran. FOTO: Douwe Van Hinsbergen, Press Release
Veliki Jadran. FOTO: Douwe Van Hinsbergen, Press Release

Novoodkrita celina je bila velika kot Grenlandija. Pred 250 milijoni leti je bila del superceline Pangee, ki je nato razpadla na Gondvano in Lavrazijo. Ko se je Veliki Jadran odlomil od Gondvane, se je začel pomikati proti severu. Pred 140 milijoni let je bil potopljen pod morjem, kjer so se odlagali sedimenti. Pred približno 100 milijoni let pa je trčil v celino, iz katere je pozneje nastala Evropa. Ob trku dveh celin je Veliki Jadran razpadel in potonil pod površino južne Evrope. Med podrivanjem pod Evropo se je strgala zgornja plast Velikega Jadrana, kar danes vidimo kot sledi nekdanje celine in jih je še mogoče opaziti na nekaterih gorskih predelih, piše CNN.

Ko se je Veliki Jadran odlomil od Gondvane, se je začel pomikati proti severu, proti današnji Evropi. FOTO: Fama Clamosa, Wikipedia
Ko se je Veliki Jadran odlomil od Gondvane, se je začel pomikati proti severu, proti današnji Evropi. FOTO: Fama Clamosa, Wikipedia

Ostanki Velikega Jadrana so vidni v gorovjih osrednje Italije, Alpah ter gorah Turčije in Grčije. Njegovi ostanki so opazni tudi na obalah Sredozemlja.

Raziskavo o odkritju Velikega Jadrana so objavili v časopisu Gondwana Research. Po ugotovitvah raziskovalcev ležijo ostanki Velikega Jadrana na globini 1.500 metrov pod površjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije