LUKNJA V ZAKONU

Slovenka razkrinkala goljufive hrvaške gostince

Namesto računov delijo ponudbe.
Fotografija: Simbolična footgrafija. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična footgrafija. FOTO: Getty Images/istockphoto

ROVINJ – Slovenska turistka, ki te dni dopustuje v Istri, je odkrila, kako prebrisano gostinci goljufajo turiste in dacarje, poroča hrvaški Tportal. Prejšnjo sredo je po večerji v eni izmed rovinjskih restavracij dobila račun, ki ga je plačala, nato pa na dnu listka prebrala napis: »To ni fiskaliziran račun.« Ker ji ni bilo jasno, kako je to možno, se je obrnila na omenjeni portal, kjer so hitro ugotovili, da sploh ne gre za pravi račun, ampak za ponudbo, kar piše tudi v glavi računa pod kratico PN.



 Ponudba je videti skoraj povsem enako kot račun, a manjkajo nekateri pomembni elementi, kot je oznaka za način plačevanja (gotovina, kartica), identifikator računa in zaščitna koda izdajatelja obvezne fiskalizacije, prek katere lahko vsak kupec preveri, ali je račun res fiskaliziran.

Našli luknjo v zakonu

Ista turistka si je naslednji dan na plaži izposodila ležalnik in senčnik ter na svoje presenečenje ponovno dobila ponudbo namesto računa. Tportal ob tem piše, da so gostinci in drugi ponudniki (turističnih) storitev očitno našli luknjo v zakonu, ki jo množično izkoriščajo. Nekateri se niti ne skrivajo za 'ponudbami', ampak turistom delijo 'račune', na katerih ni niti imena obrata niti naslova, kaj šele, da bi bila na njih koda za fiskalizacijo. Tej turistki so med obiskom Brionov za izlet izdali sicer fiskaliziran račun za 75 kun, na hrbtni strani računa pa na roko piše 250 kun, kolikor je tudi plačala.

Letošnja novost

Na hrvaški davčni upravi so pojasnili, da lahko zavezanec za fiskalizacijo iz kakršnega koli poslovnega razloga pred izdajo računa izda dokument, na katerem navede podatke o plačilu, da pa mora biti na njem jasno označeno, da to ni fiskaliziran račun. Ob tem so poudarili, da morajo zavezanci obvezno izdati fiskaliziran račun, če tega ne naredijo, pa je zagrožena kazen od 30.000 do 500.000 kun za pravne osebe in od 30.000 do 300.000 kun za fizične osebe in obrtnike.
 
Napis »to ni fiskaliziran račun« je novost, ki je zaživela šele letos. Namen zakonodajalca pa je bil obvezati obrtnike, da ga dajo na vse dokumente, ki niso računi, da bi se izognili mahinacijam, kakor so takšne, ki jih je prijavila slovenska turistka, poroča hrvaški portal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije