DALMACIJA

Pravljična plaža na prekletem otoku

Tudi Dalmatinci imajo Mrtvo morje, kopanje tam je posebno doživetje. Toda Lokrum je zaznamovan s prekletstvom.
Fotografija: Slano jezero ponuja posebno kopalno izkušnjo. Fotografiji: Guliver/Getty images
Odpri galerijo
Slano jezero ponuja posebno kopalno izkušnjo. Fotografiji: Guliver/Getty images

DUBROVNIK – Tudi Hrvaška ima svojo različico Mrtvega morja, in sicer na pravljičnem otoku Lokrum v bližini Dubrovnika. Do otoka je z ladjo mogoče priti v desetih minutah. Slano jezero se skriva na vzhodni strani otoka in je povezano z morjem.

V tem zaprtem zalivu je voda plitva in nikoli valovita, zato je kopanje tam posebno doživetje. Ker ni globoka, je še posebno primerna za majhne otroke, saj se ne more zgoditi, da bi ti po naključju zašli kam, kjer bi jim zmanjkalo tal pod nogami.

Lokrum je sicer naravni rezervat in pod zaščito Unesca. Krasijo ga osupljiv rastlinski svet ter številne zanimive in redke živalske vrste. Ta čarobni otok se razprostira na 0,7 kvadratnega kilometra, poleg naravnih lepot pa ponuja tudi zgodovinske znamenitosti.

Na njem si je mogoče ogledati cerkev Oznanjenja iz 15. oziroma 16. stoletja, samostanski kompleks, ki ga sestavljata bazilika iz 12. in 13. stoletja in samostan z vrtom, poletno rezidenco Maksimilijana Habsburškega ter trdnjavo Royal, ki se dviga 96 metrov visoko in je najvišji del otoka. Z vrha se odpira čudovit razgled na Dubrovnik in okolico.
Otok, ki ponuja zgodovinske in naravne znamenitosti, je pod zaščito Unesca.
Otok, ki ponuja zgodovinske in naravne znamenitosti, je pod zaščito Unesca.

A o otoku kroži srhljiva legenda, leta 2007 naj bi v benediktinskem samostanu posneli duha, v eni od koč je v 30. letih prejšnjega stoletja izginila celotna družina. Benediktinci, ki jih je dubrovniška oblast pregnala iz samostana, naj bi otok prekleli, to pa naj bi bil razlog za številne čudne dogodke na njem.

Prekletstvo naj bi bilo krivo za tragično usodo vrste zgodovinskih osebnosti, saj jih je ta doletela prav po obisku Lokruma. Tako je Ludvig II. Bavarski, ko se je vrnil z njega, izvedel, da ga je svet ministrov razglasil za norega in ga vrgel s prestola, čez nekaj dni so ga našli mrtvega v jezeru v bližini njegovega gradu. Nadvojvoda Maksimilijan je aprila 1864 skupaj z ženo Šarloto obiskal Lokrum, nato pa odpotoval v Mehiko. Tam se je razglasil za mehiškega carja, a so ga aretirali, mučili ter nazadnje obsodili na smrt in ustrelili.

Šarlota se je še enkrat vrnila na Lokrum in tam doživela brodolom. Preživela ga je, a kljub temu tragično končala – umrla je pomračenega uma v dvorcu Miramar v Trstu. Na Lokrumu naj bi nameraval preživeti poletje Franc Ferdinand, a ga je tik pred odhodom tja v Sarajevu ustrelil Gavrilo Princip

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije