NAKUP

Povečuje se število okužb z opičjimi kozami, Evropska komisija zaskrbljena

Kupili so 54.530 dodatnih odmerkov cepiva.
Fotografija: FOTO: Instagram, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
FOTO: Instagram, zaslonski posnetek

Evropska komisija je danes sporočila, da je na podlagi pogodbe z danskim podjetjem Bavarian Nordic kupila 54.530 dodatnih odmerkov cepiva proti opičjim kozam. Pri tem je izrazila zaskrbljenost zaradi skoraj 50-odstotnega povečanja števila primerov v EU v enem tednu. Z dodatnimi odmerki cepiv se je njihovo skupno število za države članice ter Norveško in Islandijo za odziv na trenutni izbruh opičjih koz povečalo na 163.620, so sporočili v Bruslju.

Evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides je pri tem izrazila zaskrbljenost glede vse večjega števila okužb v EU. »V EU je zdaj več kot 7000 primerov okužb, kar predstavlja skoraj 50-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim tednom,« je opozorila in pri tem dodala, da je EU doslej šestim državam članicam že dostavila približno 25.000 odmerkov.

Kot so še poudarili v Bruslju, se bodo v prihodnjih tednih in mesecih ter do konca leta nadaljevala prizadevanja za zagotovitev dodatne količine cepiv proti opičjim kozam in za zajezitev širjenja virusa.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo v Sloveniji do zdaj potrdili 26 primerov okužb z virusom opičjih koz.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije