POSKUS ATENTATA NA FICA

Po streljanju življenje Roberta Fica v nevarnosti, Golob pretresen (FOTO in VIDEO)

Slovaškega premierja so odpeljali v bolnišnico. Osumljenca za streljanje so že prijeli.
Fotografija: (Photo by AFP) FOTO: - Afp
Odpri galerijo
(Photo by AFP) FOTO: - Afp

Slovaški mediji poročajo, da je po seji slovaške vlade, ko je predsednik vlade Robert Fico stopil pred javnost, odjeknilo več strelov. Po navedbah novinarjev, ki so bili na prizorišču, je bilo izstreljenih več strelov, medtem ko se je populistični premier pogovarjal s privrženci, zatem je Fico padel. 

Trenutek napada si poglejte tule.

Njegova ekipa varnostnikov ga je najprej odnesla v avtomobil, nato pa so ga s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico. 

To je potrdil tudi podpredsednik slovaškega parlamenta Luboš Blahal, ki je dejal, da je bil da je bil premier ustreljen in ranjen. Blaha, ki je tako kot Fico iz socialdemokratske stranke Smer-SSD, je odgovornost za napad pripisal slovaški opoziciji.

Osumljenca že prijeli, motiv za napad še ni znan

Osumljenca za streljanje so sicer že prijeli, navaja slovaška tiskovna agencija TASR. Njegovi motivi za napad za zdaj še niso znani, poročajo slovaški mediji.

Osumljenca za streljanje so že prijeli. REUTERS/Radovan Stoklasa FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Osumljenca za streljanje so že prijeli. REUTERS/Radovan Stoklasa FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters

Osumljenca za streljanje so že prijeli. REUTERS/Radovan Stoklasa FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Osumljenca za streljanje so že prijeli. REUTERS/Radovan Stoklasa FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
 

Priča je za Reuters povedala, da je slišala več strelov in videla moškega, ki ga je policija prijela. Druga priča je za BBC izjavila, da je slišala tri ali štiri strele in videla, kako je Fico padel na tla. Videla je rane na njegovi glavi in ​​prsih.

Naslednjih nekaj ur bo odločilnih 

Tiskovna predstavnica bolnišnice je povedala, da so se vitalne funkcije Roberta Fica po strelni rani stabilizirale. Za Sky News je tudi potrdila, da je bil pri zavesti, ko so ga odpeljali v bolnišnico. Čeprav je Robert Fico stabilen, je njegovo življenje še vedno v nevarnosti, pa so sporočili iz urada slovaške vlade.

S helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico v Banski Bistrici, saj bi prevoz v prestolnico Bratislavo trajal predolgo. Je življenjsko ogrožen, je še sporočila slovaška vlada in dodala, da bodo naslednje ure zanj odločilne. 

FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters

FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters

Robert Fico. FOTO: Nadja Wohlleben Reuters
Robert Fico. FOTO: Nadja Wohlleben Reuters

Golob pretresen, z Pirc Musarjevo obsodil napad

Slovenski predsednik vlade Robert Golob je na omrežju X sporočil: »Pretresen sem nad dogajanjem na Slovaškem. Ostro obsojam napad na slovaškega kolego Roberta Fica in mu želim čim hitrejše okrevanje«. Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar je Ficu zaželela okrevanje in na omrežju X dodala: »Streljanje nanj, lansko streljanje v Beogradu in številni drugi primeri nasilja, ki jih vidimo v družbi, od nas terjajo jasno ukrepanje. Ničelna toleranca do nasilja in ničelna toleranca do brezbrižnosti.«

Tudi šef opozicije, predsednik SDS Janez Janša, je bil šokiran ob novici o atentatu.

FOTO: - Afp
FOTO: - Afp

Oglasila se je tudi zunanja ministrica Tanja Fajon: »Atentat na predsednika slovaške vlade Fica je šok. Gre za obsojanja vredno zavržno in nedopustno dejanje, storilci morajo odgovarjati za svoja dejanja. Pozivi k nenasilju, strpnosti in proti hujskaštvu so naša skupna odgovornost.«

https://twitter.com/vladaRS/status/1790742803284197839

Atentat na slovaškega premierja je obsodila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. »Ostro obsojam podli napad na premierja. Takšna nasilna dejanja nimajo mesta v naši družbi in spodkopavajo demokracijo, naše najdragocenejše skupno dobro. Moje misli so pri premierju in njegovi družini,« je zapisala.

»Novica o napadu na slovaškega premierja Fica me je pretresla. Nič ne more opravičiti nasilja ali takšnih napadov. V mislih sem s predsednikom vlade in njegovo družino,« je na omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

»Globoko sem pretresen zaradi grozljivega napada na mojega prijatelja, predsednika vlade Roberta Fica. Molimo za njegovo zdravje in hitro okrevanje! Bog blagoslovi njega in njegovo državo,« pa je sporočil madžarski premier Viktor Orban.

»Ostro obsojamo nasilje nad premierjem naše sosednje in partnerske države. Moramo si prizadevati, da nasilje ne bi postalo norma v nobeni državi, obliki ali sferi. Iskreno upamo, da bo Robert Fico kmalu okreval, in izražamo solidarnost s prebivalci Slovaške,« pa je zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije