VELIKE ŽRO ŠE VEČJI

Poraz Donalda Trumpa

AT&T je pogoltnil Time Warner.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

DALLAS, WASHINGTON – Po neuspeli tožbi vlade telekomunikacijski velikan AT&T in medijski koncern Time Warner nista izgubljala časa pri megalomanski združitvi. Več kot 80 milijard dolarjev vredni prevzem Time Warnerja je končan, so v četrtek zvečer sporočili iz podjetij. Pred tem se je pravosodno ministrstvo odpovedalo nasprotovanju poslu. AT&T ima zdaj med drugim v lasti filmski studio z bogato tradicijo Warner Bros, televizijo CNN in plačljivi televizijski kanal HBO. Ime Time Warner bodo med prevzemom opustili.

Po prvotnih načrtih bi morala biti oktobra 2016 dogovorjena združitev končana že do konca leta 2017, a se je postopek zaradi tožbe ameriške vlade, ki je opozarjala na kršenje protimonopolne zakonodaje, zavlekel. Vlada je poskusila megalomansko združitev preprečiti, ker se je bala, da bi nastalo podjetje s preveliko močjo na trgu, kar bi lahko vodilo v nepošteno konkurenco. Vendar pa ministrstvu za pravosodje v šesttedenskem procesu sodišča ni uspelo prepričati. V torek je tako pristojni sodnik Richard Leon odprl pot združitvi. Za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v vojni s CNN, je to osebni poraz, saj je večkrat javno izrazil nasprotovanje združitvi in že v volilni kampanji napovedal, da jo namerava preprečiti.

Eno tveganje za AT&T sicer še vedno ostaja. Varuhi konkurence Trumpove vlade se namreč lahko tudi po zaključku združitve še vedno pritožijo zoper sodbo sodnika Leona. Predstavnik pravosodnega ministrstva je v četrtek dejal, da to možnost še vedno proučujejo.

AT&T se želi s prevzemom bolje pozicionirati proti konkurenci, kot sta Netflix in Amazon, ki ponujata vsebine in tehnično distribucijo iz enega samega vira in doslej nista bila podvržena vladnim predpisom, ki pa za AT&T veljajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije