SEKSIZEM

Politik komentiral kolena, sledila je izključitev

Izključeni poslanec trdi, da ni šlo za seksistično izjavo.
Fotografija: Sawsan Chebli je na fotografiji desno. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Sawsan Chebli je na fotografiji desno. FOTO: Twitter

DUNAJ – Vladajoča Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je zaradi seksističnega tvita iz svoje poslanske skupine izključila poslanca Efganija Dönmeza. Namignil je namreč, da je članica berlinske vlade iz vrst socialdemokratov (SPD) Sawsan Chebli do položaja prišla s pomočjo spolnih uslug.

Cheblijeva je minuli konec tedna na twitterju obsodila nasilje skrajnih desničarjev v nemškem Chemnitzu. »Nismo dovolj radikalni,« je zapisala v objavi, ki jo je nato odstranila. Nekdo je nato v tvitu vprašal, kako je nekdanja tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva zasedla trenutni položaj. Dönmez mu je odgovoril: »Poglej njena kolena, mogoče boš tam našel odgovor.«

Seksistične izjave nesprejemljive

Vodja ÖVP in avstrijski kancler Sebastian Kurz je sporočil, da so Dönmeza zaradi komentarja izključili iz poslanske skupine v avstrijskem parlamentu. Pojasnil je, da so seksistične in žaljive izjave nesprejemljive.

Dönmez, ki se je rodil v Turčiji, pozivajo še k odstopu s poslanskega položaja. Kot je povedal, bo delo v parlamentu nadaljeval kot nepovezani poslanec. 
Sporni tvit je sicer izbrisal. Za avstrijske medije je povedal, da njegov zapis ni bil seksističen. Želel je le sporočiti, da so nemški socialdemokrati »šli na kolena, da bi islamistom razgrnili rdečo preprogo«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije