PRIVEZ PLOVIL

Podjetje veselo zaračunavalo storitev, koncesija pa je potekla

Podjetje na Hvaru je več mesecev pobiralo denar za priveze. Koncesija za upravljanje sidrišč se je iztekla konec aprila.
Fotografija: Lokalno podjetje je v hvarskem zalivu Tiha kljub poteku koncesije izdajalo račune za nočne priveze. FOTO: Tom Dubravec/Cropix
Odpri galerijo
Lokalno podjetje je v hvarskem zalivu Tiha kljub poteku koncesije izdajalo račune za nočne priveze. FOTO: Tom Dubravec/Cropix

Hrvaške institucije vendarle opravljajo svoje delo, ugotavljajo pri Slobodni Dalmaciji. Vsaj, kar se tiče zaliva Tiha pri Starem Gradu na otoku Hvar, kjer je lokalno podjetje Nascor vse poletje jadrnicam, čolnom in jahtam veselo zaračunavalo storitev priveza, pa čeprav mu je koncesija potekla konec aprila. Podjetje je leta 2012 dobilo desetletno koncesijo za upravljanje sidrišč v zalivu, in sicer za 46 privezov na bojah.

Kakor so že dlje opozarjali lokalci, so v zalivu številne dejavnosti potekale brez ustreznih dovoljenj, pa naj gre za zaračunavanje sidrišč oziroma privezov brez koncesije za opravljanje storitev v pomorskem javnem dobru ali pa obratovanje gostinskih lokalov, pri čemer naj bi se obračale velike vsote, ocenjene na od 1,5 do 2 milijona evrov. Po uradni prijavi Splitsko-dalmatinske županije, ki od omenjenega podjetja ni prejela prošnje za podaljšanje koncesije, in članku Slobodne Dalmacije, v katerem so objavili fotografije računov za nočni privez na bojo v višini 33 in 39 evrov na dan, so se zganili tudi na hrvaški carinski upravi in na teren poslali inšpektorje.

S carinske uprave so tako sporočili, da je pogodba zasebniku o podelitvi koncesije za sidrišča v zalivu Tiha potekla 30. aprila 2023. Kakor so julija na omenjeni lokaciji ugotovili inšpektorji s področnega carinskega urada v Splitu, se je v zalivu kljub izteku koncesije še naprej zaračunavalo priveze plovil, kar je v nasprotju z zakonom o koncesijah. »Carinska uprava ob upoštevanju ugotovljenega dejanskega stanja izvaja nadaljnje ukrepe iz svoje pristojnosti, skladno z zakonskimi predpisi,« so še zapisali v odgovoru državne institucije. Pri Slobodni Dalmaciji upajo, da bodo kmalu videli rezultate sprejetih ukrepov, na odziv podjetja Nascor pa še čakajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije