ROJEVAJO SE ZVEZDE

Podivjana črna luknja se širi po vesolju

Črna luknja ne požira zvezd, ampak naj bi te nastajale v njeni sledi.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Maximusnd Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Maximusnd Getty Images/Istockphoto

Supermasivna črna luknja drvi skozi vesolje, poročanje ameriške vesoljske agencije Nasa povzema Daily Mail. Divja menda tako hitro, da če bi bila v našem solarnem sistemu, bi za pot od Zemlje do Lune porabila vsega 14 minut. Težka naj bi bila kar 20 milijonov sonc, za seboj pa je pustila 200.000 svetlobnih let dolgo zvezdno sled.

»Mislim, da vidimo sled za črno luknjo, ko se plini ohlajajo in nastajajo zvezde,« je dejal vodilni raziskovalec profesor Pieter van Dokkum. Torej gre ravno za obraten proces, kot bi si marsikdo mislil: črna luknja ne požira zvezd, ampak te nastajajo za njo.

Omenjeni raziskovalec je pregledoval slike Nasinega vesoljskega teleskopa Hubble, ko je naletel na ta pojav. 

Trčenje treh črnih lukenj

Raziskovalci verjamejo, da je podivjana črna luknja pobegnila, potem ko sta se dve galaksiji združili pred okoli 50 milijonov leti, kar je združilo supermasivni črni luknji. Ko je pritegnilo še tretjo, je prišlo do kaotičnega in nestabilnega stanja. Ena od črnih lukenj naj bi odvzela zagon drugih dveh in se izstrelila iz te galaksije. Drugi dve naj bi odneslo v drugo smer.

Raziskovalci upajo, da bodo z Nasinim teleskopom James Webb Space Telescope podrobneje pogledali pojav in ga tudi razložili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije