NA FLORIDI

Po razdejanju ladijska razbitina pokukala iz mivke

Močna erozija razgalila dolgo leseno ogrodje. Najverjetneje je trgovska ladja.
Fotografija: Stara je okoli 200 let. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Stara je okoli 200 let. FOTO: Twitter

Nicole je povzročila izredno razdejanje, a obenem razkrila dragocen delček zgodovine: leseno ladjo iz 19. stoletja, ki je bila, kot kaže, dolga leta zakopana pod mivko.

Prevažala sadje, les ali tobak

To je na floridski plaži v Daytona Beachu nedavno razmaknila močna erozija po strahovitem orkanu in razgalila kar 30 metrov dolgo leseno ogrodje. Prvič je pokukalo na plan že pred dvema tednoma, nato pa so jo valovi znova prekrili z mogočno mivko, ki se je nato spet umaknila in ponudila veličasten pogled na razbitino.

To bodo arheologi zdaj preučili, fotografirali, izmerili in narisali, nato pa odvzeli vzorce lesa, da ugotovijo natančnejši izvor in obdobje nastanka. Domnevajo sicer, da gre za trgovsko ladjo, ki je prevažala les, sadje ali morda tobak. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, je velik del izkopavanj opravil že orkan Ian septembra, ki je pošteno razmočil obalo, Nicole pa je na začetku novembra zaključila njegovo delo in z močnimi vetrovi ter silovitim deževjem pustošila po obali, podirala drevesa, premetavala plovila in odkrivala strehe, z mogočno erozijo, ki ji je sledila, pa pošteno zakopala tudi v priljubljene plaže.

Podnebni poznavalci pojasnjujejo, da gre sicer za redek pojav, a glede na večjo intenzivnost in pogostost orkanov niti ne nepričakovan. V prihodnje utegnejo neurja razkriti še kakšno skrivnost iz preteklosti, naznanjajo, arheologi pa so pristavili, da razbitine ne bodo odstranili zaradi večmilijonskih stroškov premika in pa tudi zaradi strahu, da bi dragoceno plovilo s selitvijo lahko uničili; mivka jo namreč varuje pred zunanjimi vplivi, zato bodo materi naravi preprosto dopustili, da jo znova vzame k sebi. 

Nicole in Ian sta jeseni na Floridi povzročila hudo razdejanje. FOTO: Marco Bello/Reuters
Nicole in Ian sta jeseni na Floridi povzročila hudo razdejanje. FOTO: Marco Bello/Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije