POSODOBITEV

Papeževa garda ima nove čelade

Posodobitev najstarejše vojske na svetu.
Fotografija: Prisega novih članov je vsako leto 6. maja. Foto: AFP
Odpri galerijo
Prisega novih članov je vsako leto 6. maja. Foto: AFP

Najmanjša, a najstarejša vojska na svetu, vatikanska švicarska garda, je v nedeljo v svoje vrste sprejela 33 novincev, ki so že prisegli, skupno število gardistov se je tako povečalo na 135. Ob tej priložnosti so pripadniki osebnih varnostnih sil papeža Frančiška predstavili nove čelade, visokotehnološke, bi lahko rekli, saj so jih iz takega materiala naredili s tridimenzionalnim tiskalnikom. V primerjavi s starimi čeladami so precej lažje, obenem pa tudi odporne proti ultravijoličnim žarkom. Ena stane 880 evrov, kar je okoli 50 odstotkov manj, kot so plačevali za stare. Nosili jih niso, saj ob slovesni prisegi uporabijo bolj formalne, upajo pa, da bodo zdajšnje kovinske z novimi zamenjali do prihodnjega leta - če bodo našli pokrovitelja, ki bo pokril stroške.
Garda ima več različnih tipov uniform, najbolj znana je t. i. gala uniforma posebnega kroja z modrimi, rumenimi in rdečimi črtami, tradicionalnimi barvami družine Medičejcev. Gala uniforme so namenjene ceremonialnim in protokolarnim dogodkom. Pri vsakdanjih dolžnostih uporabljajo funkcionalne modre uniforme z belim ovratnikom, rjavim pasom ter črno baretko.

Takole bo videti nova čelada, natisnjena s 3D-tiskalnikom. Foto: REUTERS
Takole bo videti nova čelada, natisnjena s 3D-tiskalnikom. Foto: REUTERS

Kandidat, ki bi rad služil v švicarski gardi, mora izpolnjevati nekaj pogojev: biti mora katolik, neporočen, imeti mora švicarsko državljanstvo ter imeti za sabo vojaško urjenje v Švici. Star mora biti med 19 in 30 let, visok najmanj 174 centimetrov in imeti najmanj srednješolsko izobrazbo. Ženske ne morejo biti članice.

Po sprejetju v gardo novinci opravijo prisego, s katero (vsaj za dve leti) obljubijo zvestobo papežu, da ga bodo ščitili in branili, slovesnost je vsakokrat 6. maja. Poteka na dvorišču apostolske palače San Damaso v Vatikanu, pri čemer vojaški kaplan glasno bere prisego v jeziku gardistov, največkrat v nemščini, včasih pa tudi v francoščini ali italijanščini. Slavja se udeležijo pripadniki švicarske vojske, vlade in škofovske konference pa seveda družine gardistov in tudi nekdanji gardisti.

Prisega novih članov je vsako leto 6. maja. Foto: AFP
Prisega novih članov je vsako leto 6. maja. Foto: AFP

Mimogrede naj zapišemo, da tudi v švicarski gardi poteka reorganizacija, zato je članov poslej več, doslej jih je bilo 110. Več članov ne pomeni nujno odgovor na večje varnostne izzive, po petih letih Frančiškovega papeževanja so se gardisti bolj ko ne že navadili na spontanost in neformalnost svetega očeta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije