IRSKA

Odločitev je padla: splav ne bo prepovedan

Tako je odločilo ljudstvo. 
Fotografija: Na Irskem nosečnosti ni bilo mogoče prekiniti. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Na Irskem nosečnosti ni bilo mogoče prekiniti. FOTO: Thinkstock

DUBLIN – Irci so na petkovem referendumu z veliko večino podprli odpravo prepovedi splava, kažejo prvi uradni izidi. V volilnem okrožju Galway East, prvem od 40, za katero je volilna komisija objavila izide, je odpravo osmega amandmaja irske ustave, ki onemogoča umetno prekinitev nosečnosti, podprlo 60 odstotkov volivcev. Irski premier Leo Varadkar, ki je podpiral odpravo prepovedi, je še pred objavo prvih uradnih izidov dejal, da vse kaže, da Irci pišejo novo poglavje v zgodovini države. »Demokracija v akciji. Videti je, da bomo pisali zgodovino,« je zapisal na twitterju. »Kar smo videli danes, je vrhunec tihe revolucije, ki je potekala na Irskem,« je za javno radiotelevizijo RTE dejal premier. »To je bila velika vaja iz demokracije in ljudje so povedali svoje mnenje.«

Štetje glasovnic se je začelo ob 9. uri po srednjeevropskem času, končni izidi pa bodo objavljeni še danes. Glede na anketo časnika The Irish Times je za odpravo prepovedi glasovalo 68 odstotkov volivcev, po anketi javne radiotelevizije RTE pa celo 69 odstotkov.
Ženske na Irskem takole slavijo odločitev državljanov glede ukinitve prepovedi splava. FOTO: Max Rossi, Reuters
Ženske na Irskem takole slavijo odločitev državljanov glede ukinitve prepovedi splava. FOTO: Max Rossi, Reuters

Irci so na referendumu glasovali o odpravi osmega amandmaja irske ustave, ki dejansko onemogoča umetno prekinitev nosečnosti. Če bo večina glasovala za, bodo lahko sprejeli novo zakonodajo, ki bo ženskam omogočala splav na njihovo zahtevo v prvih 12 tednih nosečnosti.
 

Iz leta 1983

8. amandma, ki je na Irskem začel veljati leta 1983, je izenačil pravico do življenja tako za nerojenega otroka kot nosečnico, s tem pa je prekinitev nosečnosti v državi dejansko postala nemogoča. Po letu 2013 so nato na Irskem dovolili umetno prekinitev nosečnosti samo v primeru ogroženosti življenja nosečnice. V primeru umetne prekinitve nosečnosti, kadar življenje nosečnice ni ogroženo, je na Irskem tako za nosečnico kot zdravnika in vse, ki pri tem pomagajo, zagrožena zaporna kazen do 14 let zapora. Irska ima tako eno od najstrožjih zakonodaj glede umetne prekinitve nosečnosti na svetu.

Na Irskem s kriminalizacijo umetne prekinitve nosečnosti splava niso odpravili, so pa dosegli stigmatizacijo žensk. Prepoved umetne prekinitve nosečnosti tako ne dosega svojega namena, ogroža pa življenja žensk in povzroča diskriminacijo in neenakopravnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije