NOVI TRENDI

Objavljeni hrvaški turistični rezultati za prvih osem mesecev, tukaj so absolutni rekorderji

Po podatkih eVisitorja je bilo v prvih osmih mesecih na Hrvaškem ustvarjenih 16,2 milijona prihodov in 88,5 milijona prenočitev.
Fotografija: V Zagrebu so realizirali 1,6 milijona nočitev, kar je 15 odstotkov več kot lani. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
V Zagrebu so realizirali 1,6 milijona nočitev, kar je 15 odstotkov več kot lani. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Na Hrvaškem je bilo v prvih osmih mesecih letos za osem odstotkov več prihodov turistov kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več prenočitev, je v torek sporočila Hrvaška turistična skupnost (HTZ). 

Po podatkih eVisitorja je bilo v prvih osmih mesecih na Hrvaškem ustvarjenih 16,2 milijona prihodov in 88,5 milijona prenočitev, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani predstavlja osemodstotno rast prihodov in dvoodstotno rast prenočitev.

Po županijah so največ prihodov in prenočitev v osmih mesecih ustvarili v Istri (4 milijone prihodov ali štiri odstotke več in dobrih 25 milijonov prenočitev ali dva odstotka več), Splitsko-dalmatinski županiji (3 milijone prihodov ali devet odstotkov več in 16,4 milijona prenočitev oziroma dva odstotka več) in Kvarnerju (2,6 milijona prihodov ali tri odstotke več in 15,4 milijona prenočitev, kar je enako kot leta 2022).

V Zagrebu so realizirali 1,6 milijona nočitev, kar je 15 odstotkov več kot lani, na preostali celini pa več kot 1,9 milijona nočitev, kar je 14 odstotkov več.

V Dalmaciji so zabeležili devet odstotkov več prihodov. FOTO: Tina Horvat 
V Dalmaciji so zabeležili devet odstotkov več prihodov. FOTO: Tina Horvat 

Po destinacijah

Gledano po destinacijah je bilo v prvih osmih mesecih največ nočitev ustvarjenih v Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu in Umagu, gledano po trgih pa je bilo največ nočitev realiziranih s trgov Nemčije (18,8 milijona nočitev), Hrvaške (10,6 milijona nočitev), Slovenije (9 milijonov nočitev), Avstrije (6,6 milijona nočitev) in Poljske (5,7 milijona nočitev).

»Turistični promet, dosežen v vrhuncu sezone, torej v juliju in avgustu, potrjuje opažene trende, po katerih gostje več prihajajo, a se nekoliko krajše zadržujejo. Takšna dinamika prometa je tudi logična, če vemo, da so bila v zadnjem letu svetovna potovanja še najbolj intenzivna v glavnih poletnih mesecih, medtem ko je to prvo leto po pandemiji, v katerem ni nobenih omejitev. Ko dodamo še vpliv globalne inflacije in še vedno prisoten konflikt v Ukrajini, lahko sklepamo, da je Hrvaška kljub vsem okoliščinam dosegla odličen rezultat, ki ga bo v prihajajočem obdobju posezone še utrdila, za kar skrbijo promocijske aktivnosti,« je povedal direktor HTZ Kristjan Staničić.

Ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je dejala, da se je pozitiven trend turističnih rezultatov nadaljeval tudi v poletnem obdobju. »Po najboljši predsezoni v zgodovini hrvaškega turizma z velikim optimizmom vstopamo v posezonsko obdobje, za kar so napovedi odlične. Tudi celinske županije beležijo boljše rezultate kot v letih 2019 in 2022, kar je pomembno, saj kaže na dejstvo, da resnično imamo potencial za razvoj turizma na celotnem območju Hrvaške,« je poudarila.

image_alt
Na Hrvaško priplulo veliko superjaht, a še več jih je v to državo (FOTO)

image_alt
Nad Hrvaško peklenska vročina, a napovedana je tudi večja sprememba

V mesecu avgustu

V HTZ so v sporočilu za javnost navedli, da se je trend z večjim številom prihodov turistov, a s krajšim bivanjem na destinacijah, potrdil tudi v avgustu. Avgusta je bilo po podatkih eVisitorja na Hrvaškem doseženih skupno 4,6 milijona prihodov in 31,5 milijona prenočitev, kar v primerjavi z lanskim letom pomeni odstotno rast prihodov in dvoodstotni zaostanek glede prenočitev.

Po destinacijah je bilo avgusta največ prenočitev v Rovinju. FOTO: Marko Feist 
Po destinacijah je bilo avgusta največ prenočitev v Rovinju. FOTO: Marko Feist 

Ob tem je bilo v jadranskih županijah realiziranih 4,3 milijona prihodov in 30,8 milijona prenočitev, kar glede na lani predstavlja izenačitev rezultata v prihodih in dvoodstotni zaostanek v prenočitvah.

V Zagrebu je bilo ustvarjenih 154.000 prihodov (devetodstotna rast) in 275.000 prenočitev (petodstotna rast), na preostalem delu celine pa 195.000 prihodov (štiri odstotke več) in 452.000 prenočitev (šest odstotkov več).

Največ nočitev so avgusta ustvarili gostje iz Nemčije (7,3 milijona nočitev), Hrvaške (3,8 milijona nočitev), Slovenije (2,9 milijona nočitev), Poljske (2,1 milijona nočitev), Avstrije (2 milijona nočitev) in Italije (2 milijona nočitev).

Po destinacijah je bilo avgusta največ prenočitev v Rovinju, Viru, Medulinu, Umagu, Poreču, Dubrovniku, Splitu in Crikvenici.

Preberite še:

image_alt
Z avtobusom odslej za 15 evrov iz Ljubljane do zagrebškega letališča

image_alt
Kljub brutalnemu dvigu cen Slovenka doživela presenečenje pri Hrvatih (FOTO)

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije