PRIZNANJE

Nove težave za Trumpa: odvetnik priznal, da je moral plačati za molk

Dva nekdanja tesna sodelavca Donalda Trumpa pristala za zapahi.
Fotografija: Nad predsednika Donalda Trumpa se zgrinjajo težave. FOTO: AP
Odpri galerijo
Nad predsednika Donalda Trumpa se zgrinjajo težave. FOTO: AP

NEW YORK, ALEXANDRIA – Nekdanji šef predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paul Manafort je bil v torek na sodišču v Alexandrii spoznan za krivega v osmih točkah obtožnice zaradi davčnih utaj in bančnih poneverb. Medtem pa je na sodišču v New Yorku nekdanji Trumpov osebni odvetnik Michael Cohen priznal krivdo ob obtožbah o kršitvah financiranja predsednikove kampanje.

Gre za pomemben udarec ameriškemu predsedniku Trumpu v preiskavi ruskega vpletanja v kampanjo pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016. Oba njegova nekdanja sodelavca čaka zaporna kazen. Manafortu (69), ki je sredi leta 2016 približno dva meseca vodil Trumpovo kampanjo, grozi celo več deset let zapora.

Manaforta je porota na sodišču v Alexandrii pri Washingtonu po štirih dneh odločanja spoznala za krivega v osmih točkah obtožnice, medtem ko pri desetih točkah porotniki niso mogli sprejeti odločitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V petih točkah je bil spoznan za krivega izogibanja plačilu davkov, v eni točki, ker ni prijavil bančnih računov v tujini, v dveh točkah pa zaradi bančnih poneverb pri pridobivanju posojil. 

Plačal za molk o aferah?

A Trump je v torek doživel še en udarec. Na zveznem sodišču v New Yorku je njegov nekdanji osebni odvetnik Cohen priznal krivdo v vseh osmih točkah obtožnice zaradi kršitev zakonodaje o financiranju predvolilne kampanje ter davčnih in bančnih poneverb. Priznal je tudi, da je izvedel dve plačili z namenom vplivanja na volitve »v imenu kandidata«, a njegovega imena ni navedel, poroča dpa.

Izrecno ni pojasnil plačil, a gre najverjetneje za plačila pornografski igralki Stormy Daniels in Playboyevi zajčici Karen McDougal, ki sta prejeli 130.000 oziroma 150.000 dolarjev. Obe trdita, da sta imeli afero s Trumpom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije