Ni več šale: po porastu okužb znova uvedli karanteno

Okužbe v zadnjih dneh naraščajo, največ jih je v predelovalni tovarni za meso.
Fotografija: Zaposleni v tovarni so v karanteni. FOTO: Leon Kuegeler, Reuters
Odpri galerijo
Zaposleni v tovarni so v karanteni. FOTO: Leon Kuegeler, Reuters

Nemške oblasti so zaradi dramatičnega porasta okužb s sars-cov-2 ponovno uvedle karanteno. Predsednik zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija je napovedal karanteno za Gütersloh, kjer živi okoli 360 tisoč ljudi. Karantena bo trajala do 30. junija, po potrebi jo bodo podaljšali, njeno uvedbo pa je Armen Laschet opisal kot preventivni ukrep.
 
Preberite tudi:
Drugi val bolj smrtonosen, podvojil število mrtvih

Zaposleni v tovarni so nastanjeni v majhnih skupnih stanovanjih. FOTO: Leon Kuegeler, Reuters
Zaposleni v tovarni so nastanjeni v majhnih skupnih stanovanjih. FOTO: Leon Kuegeler, Reuters
Ponovno uvedbo karantene je sprožila okužba delavcev v predelovalnici mesa Toennies, kjer so testirali 6.140 zaposlenih, pozitivnih pa je bilo 1.553 ljudi. Pričakujejo, da bodo okuženi tudi številni njihovi družinski člani. Številni zaposleni so migrantski delavci iz Vzhodne Evrope, ki živijo v majhnih namestitvah, kar je sprožilo obtožbe, da jih njihov delodajalec izkorišča. Lokalne oblasti so zaposlile prevajalce, da pomagajo pri karanteni, svojo pomoč so ponudile ambasade Romunije, Bolgarije in Poljske.
 
Preberite tudi:
Kaj se dogaja? Skokovita rast okužb, tako slabo ni bilo že dva meseca

Nemški minister za delo Hubertus Heil je namignil, da bo lastnik Clemens Toennies, ki ima pod palcem okoli dve milijardi evrov, moral plačati odškodnino zaradi izbruha iz svojega žepa.

Gre za prvo uvedbo karantene za tem, ko jo je Nemčija preklicala konec maja. Nemške oblasti so v nedeljo razkrile, da je reproduktivnost (R) virusa s sobotnih 1,79 poskočila na 2,76. Za obvladovanje virusa mora biti R pod številko 1. Lothar Wieler, vodja inštituta Roberta Kocha za javno zdravje, je opozoril, da je država v nevarnosti zaradi drugega vala okužb, a da je optimističen, da jim ga bo uspelo preprečiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije