MIGRANTSKA KRIZA

Nemčija zaprla svoja vrata: migranti iz Italije imajo novo težavo

V okviru posebnega mehanizma naj bi Nemčija sprejela 3500 prosilcev za azil. Do prekinitve sodelovanja jih je vanjo prispelo okoli 1700.
Fotografija: Migranti prihajajo v Evropo po boljše življenje. FOTO: Borja Suarez Reuters
Odpri galerijo
Migranti prihajajo v Evropo po boljše življenje. FOTO: Borja Suarez Reuters

Nemčija je prenehala sprejemati migrante iz Italije v okviru evropskega prostovoljnega solidarnostnega mehanizma, je danes sporočilo notranje ministrstvo v Berlinu. V okviru mehanizma naj bi Nemčija sicer sprejela 3500 prosilcev za azil, ki so zatočišče sprva poiskali v Italiji. Do prekinitve sodelovanja jih je v Nemčijo prispelo okoli 1700.

Tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva je pojasnil, da se Nemčija trenutno sooča z velikimi izzivi v smislu sprejemnih in nastanitvenih zmogljivosti. Kot je dejal, je temu tako med drugim zato, ker nekatere članice EU - vključno z Italijo - ne upoštevajo t. i. dublinske uredbe na tem področju. Zato je Berlin obvestil Rim, da do nadaljnjega odlaga sprejem migrantov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

Nemalokrat pridejo s čolni. FOTO: Borja Suarez Reuters
Nemalokrat pridejo s čolni. FOTO: Borja Suarez Reuters

Namen prostovoljnega solidarnostnega mehanizma za premeščanje migrantov znotraj EU je zmanjšati pritisk na migracijsko najbolj obremenjene države članice, denimo Italijo ali Grčijo.

15.100 nezakonitih migrantov

Dublinska uredba predvideva registracijo nezakonitih migrantov v državi članici, v katero so ti vstopili ob prvem prihodu na ozemlje EU. Vendar pa sredozemske države, med njimi Italija, trdijo, da ta pravila pretirano obremenjujejo države na zunanji meji EU, zlasti zato, ker se želijo prišleki pogosto preseliti in živeti v drugi državi unije in ne v tisti, preko katere so vstopili na ozemlje EU.

Po podatkih nemške zvezne policije je avgusta v Nemčijo prispelo 15.100 nezakonitih migrantov, kar je 40 odstotkov več kot julija, ko jih je prišlo 10.714.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije