NARAVNA KATASTROFA

Množična smrt na obali: rešili so jih le peščico

Na novozelandskem otoku Stewart je poginilo več kot 145 nasedlih kitov, nekatere so morali uspavati.
Fotografija: Na otoku Stewart na Novi Zelandiji je poginilo 145 kitov. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Na otoku Stewart na Novi Zelandiji je poginilo 145 kitov. FOTO: Ap

WELLINGTON – Na odročni obali najjužnejšega novozelandskega otroka Stewart je poginilo okoli 145 mrkih pliskavk, ki so tam nasedle. Nasedle in mrtve je v nedeljo našel pohodnik, ki je obvestil oblasti. Te so sporočile, da so s težkim srcem sprejeli odločitev o evtanaziji več deset kitov.

Kiti so nasedli na otoku Stewart, ki leži okoli 30 kilometrov od južne obale Južnega otoka. Polovica jih je že poginila, ko jih je pohodnik našel, ostale pa so usmrtili z evtanazijo zaradi njihovega slabega stanja kot tudi izredno slabih možnosti, da bi jih lahko vrnili v morje zaradi odročnosti in pomanjkanja osebja, so sporočile pristojne oblasti.

Konec tedna je v različnih delih Nove Zelandije še v treh primerih prišlo do nasedanja kitov. V enem primeru so jih šest od skupno 12 rešili tako, da so jih prepeljali s tovornjaki z zahodne obale Severnega otoka na vzhodno, kjer so jih zaradi bolj umirjenih voda lahko vrnili v morje.

Zakaj nasedajo?

Na Novi Zelandiji je nasedanje morskih živali dokaj pogosto, povprečno letno beležijo 85 primerov, vendar večinoma ne gre za množične primere, temveč posamezne živali.

V enem najbolj množičnih primerov v državi je februarja lani na severu Južnega otoka nasedlo več sto mrkih pliskavk, od katerih jih je poginilo več kot 300.

Zakaj kiti in delfini nasedajo, ni povsem jasno. Med dejavniki bi lahko bili bolezen, napake pri navigaciji, hiter upad plime, beg pred plenilci ali izredno slabo vreme, navaja agencija AFP.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije