Meteorologi ne morejo verjeti, kaj se dogaja z vremenom

Norveški fjordi so pod vplivom toplega vetra, medtem ko se na Finskem zima sploh še ni začela.
Fotografija: Severni sij. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Severni sij. FOTO: Reuters

Sever Evrope z nestrpnostjo pričakuje polarno zimo, ki že zelo zamuja. Rekordno visoke temperature in manko snega od norveških fjordov pa vse do Rusije namesto snega prinašajo predvsem dež. Neobičajno mila zima je tako tudi na Finskem, ki je v južnih območjih prinesla odsotnost snega in neobičajno zapoznelo »termalno zimo,« so za AP sporočili finski meteorologi.

V celinskem delu Finske so zabeležili temperaturo 7,9 stopinje Celzija, medtem ko so se na Alandskih otokih temperature dvignile na rekordnih 8,7 stopinje.


Decembrske temperature na Finskem višje za 4,5 stopinje Celzija


»Termalna zima« pomeni temperature pod ničlo nekaj zaporednih dni, je povedal meteorolog Tuomo Bergman. V južnem delu Finske po navadi zabeležijo take temperature že novembra, medtem ko je januarja povprečje minus 10 stopinj Celzija. Bergman je še dejal, da je povsem mogoče, da bo v južnem delu Finske mrzlo do konca marca, kar se je zgodilo pozimi leta 2007/08.

Na jugu Finske so bile decembrske temperature v povprečju višje 4,5 stopinje Celzija od običajnih, zima pa se tako sploh še ni začela, je dodal Bergman.


Na Norveškem 19 stopinj Celzija


Na Norveškem so 2. januarja zabeležili neverjetnih 19 stopinj Celzija, kar je nenavadno za celotno Skandinavijo.


Na Švedskem se je zima skrajšala za mesec in pol


Tri meteorološke postaje v osrednji Švedski so 2. januarja zabeležile temperature, ki so najvišje vse od januarja leta 1971, s čimer je letošnja zima tako postala najtoplejša v zadnjih nekaj desetletjih. »7. januarja lani je bilo tukaj minus 36 stopinj Celzija, letos pa je plus ena stopinja,« je povedal Donald Ericson, lastnik podjetja s sankami v švedskem delu Laponije. »Trend je jasen, zime so v zadnjih petnajstih letih, a predvsem v zadnjih desetih, v povprečju krajše za mesec in pol,« je dodal Ericson.


V Rusiji šest stopinj topleje od povprečja


Podobno toplo vreme je tudi v Rusiji, kjer so v torek namerili nič stopinj v Murmansku, največjem mestu znotraj polarnega kroga, kar je okoli šest stopinj nad običajnimi temperaturami, je objavil meteorološki center Rusije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije