DIVJE PAPIGE

Med zelenimi londonskimi papagaji (FOTO)

V britanski prestolnici si nebo z golobi, vrabci in škorci deli tudi več tisoč divjih papig; v mesto so zašle pred več kot desetletjem.
Fotografija: Nič kaj sramežljivi niso ti londonski papagaji! FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Nič kaj sramežljivi niso ti londonski papagaji! FOTO: Špela Ankele

Če bi jih sredi milijonskega Londona iskali, jih verjetno ne bi našli. Tako pa nas je pot povsem po naključju med sprehodom po čudovitih Kensingtonskih vrtovih, ki so zahodni podaljšek znanega Hyde Parka, že prvi dan obiska britanske prestolnice zanesla do kotička, ki je bil še za odtenek bolj zelen od preostalih predelov parka, kajti zavzema ga množica travnato zelenih ptic.
Papige iz londonskega parka FOTO: Gehan De Silva Wijeyeratne
Papige iz londonskega parka FOTO: Gehan De Silva Wijeyeratne

Bile so na drevesih, letale so do jabolk, ki so jim jih ponujali turisti, in nič kaj boječe pozirale v objektive mnogih mobilnih telefonov. Zeleni ovratniški papagaji, jasno, niso avtohtone londonske živali. Od kod so torej priletele v londonske parke in koliko jih živi v britanski prestolnici?

Ovratniški papagaji (Psittacula krameria) so indijska vrsta papig, ki se je ustalila marsikje po Evropi. Kot pravi Tjaša Zagoršek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, se aleksandri tudi pri nas pojavljajo v štirih krajih: v Mariboru, Celju, Ljubljani in Novem mestu. »Pri pojavljanju teh ptic gre v vseh primerih za ubežnice, se pravi ptice, ki so pobegnile lastniku. Pri nobeni v Sloveniji ni zabeleženo gnezdenje,« dodaja sogovornica.
Takole je eden od tisočih ovratniških papagajev poziral – in trenutek pozneje verjetno že pristal na spletu! FOTO: Špela Ankele
Takole je eden od tisočih ovratniških papagajev poziral – in trenutek pozneje verjetno že pristal na spletu! FOTO: Špela Ankele

No, v Londonu pa ovratniški papagaji že vrsto let tudi gnezdijo. Kot pravi Richard Arnold iz Londonskega zgodovinskega naravoslovnega društva, so te ptice potomke papagajev, ki so pobegnili iz ujetništva. »V Kensingtonske vrtove so ovratniški papagaji, ki so mešanica dveh indijskih podvrst, brealis in manillenis, prišle med letoma 1994 in 2008,« nam pojasni o številnih zelenih papagajih, ki jih lahko vidimo predvsem v omenjenem mestnem parku.

A ne le tam, pravi sogovornik: »Ta vrsta ptic je razširjena tudi po preostalih londonskih okrajih ter tudi na obrobju mesta.« Med drugim so omenjene v knjigi Iana Woodwarda Londonski atlas ptic, kjer je zapisano tudi, da je v največjem britanskem mestu pred desetletjem naokoli letalo okoli 30.000 ovratniških papagajev, danes jih je verjetno že precej več. Pa jim lahko, če jih srečamo na sprehodu v mestu, ponudimo hrano? »Zelo radi vam bodo vzeli semena in drugo hrano. Do drugih ptic in tudi do netopirjev so te papige lahko agresivne, a ne do ljudi (razen če jih razdražimo),« pojasni Arnold.


V Londonu živijo še nekatere tujerodne ptičje vrste, še doda sogovornik: »Tu sta še dve vrsti redkih papig, predvsem pa med tujerodnimi pticami prevladujejo race in gosi, denimo egipčanska gos. Tudi te živali so v preteklosti pobegnile rejcem in se ustalile v mestu.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije