Med vodenjem države je rodila hčerko

Premierko Nove Zelandije Jacindo Ardern ljudje cenijo, kot niso še nobenega politika.
Fotografija: Njena popularnost je zrasla v nebo. FOTO: Guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Njena popularnost je zrasla v nebo. FOTO: Guliver/GETTY IMAGES

Če je kateri svetovni voditelj doživel svojih pet minut med epidemijo koronavirusa, je to brez dvoma predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern. Mnogi opazovalci in komentatorji o njej govorijo in pišejo kot o največji zvezdi na svetovnem političnem nebu.
Jacinda Ardern s svojo Neve po govoru v Generalni skupščini OZN septembra 2018 FOTO: REUTERS
Jacinda Ardern s svojo Neve po govoru v Generalni skupščini OZN septembra 2018 FOTO: REUTERS

To kažejo tudi najnovejše javnomnenjske ankete priljubljenosti vlade na Novi Zelandiji: to, kar počneta Ardernova in njena ekipa v vladi, odobrava in podpira kar 92 odstotkov prebivalstva. Odstotek, ki ji ga lahko zavidajo tudi mnogi samodržci, kaj šele voditelji v eni najbolj demokratičnih držav na svetu! Po teh podatkih je Ardernova daleč najpopularnejša političarka v državi v zadnjih 100 letih.
 

Usmeritev v resnične težave


S čim si je 39-letna voditeljica novozelandske laburistične stranke in 40. premierka Nove Zelandije zaslužila takšen zvezdniški status? Že pred epidemijo si je priljubljenost tlakovala s politiko, ki se je umerjala v resnične težave Nove Zelandije – to so bile težave s pomanjkanjem stanovanj, revščino otrok in socialno neenakostjo prebivalstva.
Je tudi druga predsednica vlade na svetu, ki je med mandatom rodila (prva je bila nekdanja pakistanska premierka Benazir Buto), kar ji je zgolj povečalo priljubljenost med ljudmi. Odgovori njene vlade na napad desničarskega ekstremista na mošejo v Christchurchu, ko je ubil 49 ljudi, so bili zelo dobro sprejeti, zlasti uvedba strogega omejevanja dostopa do strelnega orožja na Novi Zelandiji.

Med epidemijo je njena vlada 14. marca razglasila zelo strogo karanteno, premierka je za dva tedna odšla v samoizolacijo in državniške posle opravljala prek računalnika. Njen nagovor ljudstvu ob sprejemu ukrepov za preprečevanje širjenja virusa bo najverjetneje šel v anale kot eden najbolj umirjenih, čustvenih, a hkrati spodbudnih nagovorov katerega politika v času krize. Ukrepi vlade so se izkazali za izjemno učinkovite. Število ljudi, ki so umrli za posledicami novega koronavirusa na Novi Zelandiji, je bilo zelo majhno – zgolj 21 – in Novo Zelandijo uvršča med države z najmanjšo smrtnostjo med pandemijo na svetu.
 

Štiridnevni delovni teden


Nova Zelandija že nekaj dni ne beleži novega primera obolelih za covidom-19, zato se je premierka Ardernova lotila reševanja gospodarstva. Pred dnevi je presenetila z zelo zanimivim predlogom. Ker je epidemija zelo prizadela turizem, ki je na Novi Zelandiji močna gospodarska panoga, saj prihodki od turizma znašajo več kot šest odstotkov tamkajšnjega bruto domačega proizvoda in zaposluje skoraj 15 odstotkov prebivalstva, je premierka v javnost vrgla slastno kost za glodanje.


Mimogrede je namreč navrgla, da bi bilo morda dobro vpeljati štiridnevni delovni teden, saj bi potem prebivalci imeli več prostega časa in bi ga lahko zapravili tudi v turističnih objektih v državi in tako pomagali turistični industriji. Sicer ni neposredno napovedala, da bo vlada sprejela odločitev v tej smeri, verjetno zato, da ne bi pretirano razburjala s tem predlogom, je pa brž dodala, da je odločitev v tej smeri seveda stvar resnega dogovora med delodajalci in delojemalci, vlada pa da bo pri tem pomagala.

V ponedeljek zjutraj se je spet izkazala s svojo mirnostjo in odločnostjo, zaradi katere ji Novozelandčani tako zaupajo. Med televizijskim intervjujem v parlamentu v Wellingtonu se je zgodil potres z magnitudo 5,9, Ardernova pa je povsem mirno rekla: »Mislim, da smo doživeli potres.« Nato je pogledala proti stropu in gledalce malce nagajivo potolažila, naj jih ne skrbi, saj ne stoji pod nobeno lučjo, ki bi lahko padla nanjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije