SPREMEMBE V UKRAJINI

Katarina Velika bo zapustila Odeso

V Ukrajini vztrajno odstranjujejo rusko simboliko in spomenike. Skulpture gredo v muzej.
Fotografija: Postopek derusifikacije se nadaljuje. FOTOGRAFIJI: Reuters
Odpri galerijo
Postopek derusifikacije se nadaljuje. FOTOGRAFIJI: Reuters

UkrajinciI vse od februarskega izbruha vojne zavračajo vsakršne zgodovinske in druge povezave z Rusijo, odslavljanje vsega, povezanega s sovražno državo, se vztrajno nadaljuje. Nazadnje so sklenili, da se bo morala posloviti tudi Katarina Velika, ki je bila v minulih mesecih že večkrat tarča vandalov.

Novi dom bo muzej

Leta 2007 so jo slovesno postavili na osrednji trg. 
Leta 2007 so jo slovesno postavili na osrednji trg. 

Njen spomenik v Odesi so najmanj dvakrat polili z rdečo barvo, in čeprav gre za ustanoviteljico tega črnomorskega mesta, to zgodovinsko dejstvo ne odtehta vztrajnega prelivanja krvi na ukrajinskih tleh, so si bili enotni pripadniki mestnega sveta, ki so tako z glasovanjem potrdili odstranitev spornega kipa. Katarina Velika, ruska carica med letoma 1762 in 1796, je Odeso ustanovila 1794., odstranitev njenega spomenika pa je med drugim rezultat ankete, ki so jo izpolnili prebivalci mesta, in peticij, namenjenih predsedniku Volodimirju Zelenskemu, a zadnjo besedo je vendarle imela pristojna oblast, poroča Reuters. Spomenik, ki se uradno imenuje spomenik ustanoviteljem Odese, so v poklon carici postavili leta 1900, dve desetletji pozneje pa so ga razstavili; znova je na osrednjem trgu pokončno stal 2007. Zdaj ga bodo skupaj z nekaj manjšimi skulpturami iz obdobja carske Rusije začasno shranili v skladišču, pozneje pa verjetno razstavili v muzeju, odstranili pa bodo tudi kip ruskega generala iz 18. stoletja Aleksandra Suvorova.

Odesa je bila tako v ruskem carstvu kot poznejši Sovjetski zvezi pomembno pristaniško in strateško mesto pa tudi talilni lonec različnih kultur. Od ukrajinske osamosvojitve 1991. je seveda eden od temeljev gospodarstva velike države, od februarskega izbruha vojne pa tudi redna tarča ruske vojske. Derusifikacija, odstranjevanje vseh simbolov, ki tako ali drugače opominjajo na ukrajinske vezi z Rusijo, intenzivno poteka že več mesecev, nova imena so dobile tudi številne ulice. E. B.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije