SLOVENSKI ANALITIKI V ZRAK

Junckerju prekipelo: Bodo Hrvati odslej ves Balkan »držali za jajca«?

Analitki so prepričani, da bo nova strategija širitve EU potencirala spore Hrvatov s sosednjimi državami.
Fotografija: Mejna vprašanja bodo morala biti rešena. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Mejna vprašanja bodo morala biti rešena. FOTO: S. N.

STRASBOURG – »Burne reakcije uglednih slovenskih analitikov na Junckerja in strategijo za širitev EU. Lahko bi rekli, da bo odslej Hrvaška celotni Balkan držala ‛za jajca’,« se je v sredo glasil naslov članka v hrvaškem Jutarnjem listu. Nobena država z območja nekdanje SFRJ namreč ne bo mogla vstopiti v EU, dokler ne bodo rešene vse mejne zadeve.
 

Juncker ima dovolj igric

Torkove izjave Jean-Clauda Junckerja o novi strategiji za širitev EU v države zahodnega Balkana je tako pri nas kot tudi pri južnih sosedih naletela na različne odzive. Predsednik Evropske komisije je na razpravi o prihodnosti EU, na kateri sta med drugim sodelovala tudi Juncker in hrvaški premier Andrej Plenković opozoril, da bo v prihodnje pogoj za članstvo EU tudi rešitev dvostranskih vprašanj na meji. To bi pomenilo, da bo od Hrvatov odvisno tudi članstvo Srbije, BiH in Črne gore. »Igrice, da bomo te težave rešili, ko boste vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več,« je bil v Strasbourgu jasen Juncker.

Jean-Claude Juncker. FOTO: Reuters
Jean-Claude Juncker. FOTO: Reuters


Obetajo se veliki pritiski

»Mi priznavamo evropsko mednarodno pravo in to ni več naš problem, temveč poziv Hrvaški, da mora sedaj obvezno rešiti spor s sosednjimi državami,« je po navedbah hrvaškega časnika za slovenske medije dejal analitik Borut Šuklje. Ob tem je dodal, da od EU pričakuje velike pritiske na hrvaško vlado. V časniku so prav tako zapisali, da so slovenski mediji pisali, da je Hrvaška v potencialnem konfliktu s Srbijo, Črno goro in BiH. »Lahko bi torej slikovito rekli, da Hrvaška ves Balkan drži ‛za jajca’,« so še povzeli pisanje Večera.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije