PRECEPLJENOST

Izbruh ošpic na waldorfski šoli, v zadnjem tednu 36 obolelih

Več deset otrok v osnovni šoli v Severni Karolini je obolelo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Facebook

SEVERNA KAROLINA – Več deset otrok v osnovni šoli v Severni Karolini je obolelo zaradi ošpic, kar ameriški mediji opisujejo kot največji izbruh na šoli v zadnjem desetletju.

Kot poroča Kere 11, ima šola eno najnižjih precepljenosti v državi. Na osnovni šoli Asheville Waldorf je v zadnjem tednu ošpice dobilo 36 učencev med prvim in šestim razredom.


Huda nalezljiva bolezen, v Sloveniji cepljenje obvezno

Ošpice so sicer huda nalezljiva bolezen, ki se pojavlja po vsem svetu. Odkar so pred več desetletji uvedli cepljenje, se epidemije niso pojavljale, smrtnost zaradi ošpic pa je bila majhna. V Sloveniji je to od leta 1968, dotlej pa so bile najpogostejša nalezljiva bolezen, pišejo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V zadnjem času se je pojavilo kar nekaj staršev, ki niso želeli cepiti svojih otrok, s tem pa se poveča možnost epidemije.


Kar 110 otrok od 151 necepljenih

Prav tako je v Severni Karolini na drugem koncu sveta, kjer imajo kot v Sloveniji cepljenje za določene nalezljive bolezni obvezno, a ga starši zaradi verskih ali medicinskih razlogov zavračajo. Na omenjeni waldorfski šoli se 151 otrok od 110 ni cepilo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije